Članki in enciklopedije

Magnezij

Magnezij

Magnezij

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je nizka vsebnost magnezija v sodobni hrani lahko vzrok za številne primere depresije in drugih duševnih bolezni. Spoznajte magnezij in si preberite celoten opis...

Opis

Magnezij

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Magnezij je mineral, brez katerega naše telo ne bi moglo proizvajati energije, naše mišice bi bile neprestano skrčene, prav tako pa ne bi mogli prilagajati ravni holesterola, proizvedenega in sproščenega v krvni obtok.

Gre za osrednji element v klorofilu, ki je povezan tudi z nastankom življenja na Zemlji. Magnezijevi ioni uravnavajo več kot 300 biokemičnih reakcij v telesu. Ključno vlogo igrajo tudi pri reakcijah, ki uporabljajo in ustvarjajo ATP, osnovno enoto energije v telesnih celicah.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje magnezija ni pogost pojav, saj ledvice omejujejo njegovo izločanje preko urina. Nizki vnosi ali prekomerne izgube so lahko posledica kroničnega alkoholizma ali uporabe določenih zdravil. Zgodnji znaki pomanjkanja vključujejo:

  • Zmanjšan apetit,

  • slabost,

  • bruhanje,

  • utrujenost, depresija,

  • šibkost.

Pojavijo se lahko tudi otrplost, mravljinčenje, mišični krči in nenormalni srčni ritmi.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 80 mg.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 120 mg.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 170 mg.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 230-250 mg.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 310 mg.

Mladostniki (15-18 let): deklice potrebujejo dnevno 350 mg , fantje pa 400 mg.

Odrasli: ženske potrebujejo dnevno 300-310  mg (nosečnice 310 mg, doječe matere 390 mg) moški pa 350-400 mg.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Prevelike količine magnezija ne predstavljajo tveganja pri zdravih posameznikih, saj ledvice poskrbijo tudi za odstranjevanje odvečnih količin. Visoki odmerki prehranskih dopolnil lahko povzročijo slabost in bolečine v trebuhu. Pojavi se lahko tudi driska.

 

Dober vir hranil:

Magnezij se nahaja v živilih rastlinskega in živalskega izvora, pa tudi v pijačah. Zelena listnata zelenjava, kot so špinača in stročnice, so odlični viri magnezija. Na splošno vsebujejo velike količine magnezija tudi tista živila, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Pogosto je dodan kosmičem, namenjenim pripravi zajtrka in nekaterim alkoholnim pijačam. Tudi voda iz pipe in ustekleničena voda sta lahko vir magnezija, vendar pa se količina magnezija v vodi spreminja glede na vir ali blagovno znamko.

 

Ali ste vedeli?

Magnezij ima zelo pomembno vlogo pri možganskih funkcijah in razpoloženju, nizke ravni pa so povezane s povečanim tveganjem za nastanek depresije.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je nizka vsebnost magnezija v sodobni hrani lahko vzrok za številne primere depresije in drugih duševnih bolezni.

Dopolnjevanje z magnezijem nam lahko pomaga odpraviti simptome depresije, izboljša pa lahko tudi splošno razpoloženje. Kljub temu pa strokovnjaki poudarjajo, da so na tem področju potrebne tudi dodatne raziskave.

 

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani