Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novice

Različni kalkulatorji

Melatonin

Melatonin

Melatonin je hormon, ki je naravno prisoten v telesu. Stopnja naravno proizvedenega melatonina s starostjo upada. Spoznajte melatonin in si preberite celoten opis...

Melatonin

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Melatonin je hormon, ki je naravno prisoten v telesu. Ker se uporablja tudi kot zdravilo, se pogosto sintetično proizvaja v laboratorijih. Proizvajajo ga tudi različna telesna tkiva, glavni vir pa je žleza, imenovana češerika ali epifiza, ki se nahaja v možganih. Proizvodnja in sproščanje melanina potekata v jasnem ritmu, pri čemer se najvišje ravni sproščajo ponoči.

Češerika je čez dan neaktivna, kot smo omenili, pa se aktivira takoj, ko nastane tema. Melatonin sprošča neposredno v kri, kar se običajno prične dogajati ob 21.uri. Nivo melatonina v krvi se nenadoma poveča, zato postanemo manj pozorni na stvari v našem okolju. Postanemo zaspani. Nivo melatonina v krvi je povišan približno 12 ur, nakar se za 9 ur spusti na običajno, dnevno raven. Dnevne ravni melatonina v našem telesu so komaj zaznavne.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Ni dokazano, da bi imela zmanjšana proizvodnja melatonina negativen vpliv na zdravje.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Melatonin proizvaja naše telo samo, zato priporočil o količini vnesenega hormona v telo ni. Če melatonin iz katerih koli razlogov uživamo v obliki prehranskega dopolnila, se odmerek giblje med enim in tremi miligrami dnevno, odvisno od navodil proizvajalca, ki jih najdemo na embalaži prehranskega dopolnila.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Telesa nekaterih posameznikov proizvajajo prevelike količine melatonina. Sicer prevelikih količin melatonina ne povezujemo z zdravstvenimi težavami, kljub temu pa se lahko pojavita zaspanost in zmanjšana telesna temperatura. Zelo veliki odmerki sintetično proizvedenega melatonina lahko vplivajo na učinkovitost človeškega reproduktivnega sistema. 

 

Dober vir hranil:

Večje količine melatonina vsebujejo:

  • mandlji,

  • ananas,

  • banane,

  • pomaranče,

  • oves,

  • sladka koruza,

  • riž,

  • paradižnik,

  • ječmen.

 

Ali ste vedeli?

V večini EU se melatonin z dnevnim odmerkom 1 mg prosto prodaja, kot prehransko dopolnilo, v Sloveniji pa so zaradi zagotavljanja varnosti potrošnikov vsi odmerki višji od 0,44 mg na voljo le kot zdravilo na recept. 

 

Ne spreglejte! Posebne ponudbe:

22.99€ 19.99€
L-triptofan – odlična naravna podpora počutju in spancu.   Strokovnjaki p..
16.99€ 14.99€
Naravni 5-HTP iz rastline Griffonia za podporo delovanju živčnega sistema.   Griffon..
10.99€
Učinkovito in naravno - tablete z Melatoninom.   Melatonin tablete vam lahko naravno in ..

Podobni članki

Mangan

Mangan

Čeprav strokovnjaki ocenjujejo, da je pomanjkanje mangana redek pojav, več kot 35% svetovnega prebiv.."

Magnezij

Magnezij

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je nizka vsebnost magnezija v sodobni hrani lahko vzrok za števi.."

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani