Članki in enciklopedije

10. teden nosečnosti

10. teden nosečnosti

10. teden nosečnosti

Čeprav je plod komaj velikosti kumkvata (drobnoplodne pomaranče) in tehta zelo malo, je v tem obdobju zaključil najbolj kritično fazo razvoja. Spoznajte 10. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

10. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 10. tednu?
Čeprav je plod komaj velikosti kumkvata (drobnoplodne pomaranče) in tehta zelo malo, je v tem obdobju zaključil najbolj kritično fazo razvoja. To je začetek fetalne dobe, čas, ko tkiva in organi v telesu hitro rastejo in dozorijo.


Plod prične požirati tekočino. Vitalni organi, vključno z njegovimi ledvicami, črevesjem, možgani in jetri pričnejo delovati, čeprav se bodo med nosečnostjo še naprej razvijali. 


Če bi si lahko ogledali notranjost maternice, bi opazili tudi drobcene nohte na prstkih rok in nog in celo dlake, ki rastejo na površini kože.


Plod lahko premika svoje okončine. Roke so na zapestjih upognjene in se nahajajo nad srcem, noge pa so precej dolge. Skozi prosojno kožo je jasno viden obris hrbtenice. Čelo je zaradi možganov videti precej napihnjeno in se nahaja zelo visoki na glavi. V prihodnjih tednih se bo velikost ploda podvojila.


Kaj se dogaja z žensko?
Pri naslednjem pregledu lahko nosečnica posluša hitrost srčnega utripa ploda in sicer s pomočjo Dopllerja, ročne ultrazvočne naprave, ki se jo položi na trebuh. Utrip srca je zelo hiter in dobro slišen.


Preden je ženska zanosila, je bila njena maternica velika toliko kot manjša hruška, sedaj pa je velika kot grenivka. V klasičnih oblačilih se ženska počuti utesnjeno, običajna velikost modrca ji ne ustreza. Potreben je nakup hlač in kril z elastičnimi pasovi in čevljev, v katerih se bo nosečnica dobro počutila.


Nosečnica lahko v tem obdobju še vedno izvaja zmerno telesno aktivnost, odvisno od tega, katera vrsta vadbe ji ustreza in kakšno je njeno počutje. V 10. tednu sta še vedno najboljši izbiri plavanje in hitrejša hoja. Vadba spodbuja mišični tonus, povečuje moč in vzdržljivost. Gre za 3 stvari, ki bodo nosečnici pomagale prenašati dodatno težo. Pripraviti se je potrebno na večjo telesno obremenitev.


Infekcije med nosečnostjo
Med nosečnostjo se lahko pojavijo različne okužbe, med katerimi so najpogostejše 3, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.

  • Okužbe sečil so najpogostejše bakterijske okužbe med nosečnostjo. Delno so zanje odgovorne povišane ravni progesterona v telesu. Hormon namreč sprosti urinarni trakt, zaradi česar se upočasni pretok urina in tako imajo bakterije več časa za rast in razvoj. V kasnejših tednih nosečnosti so lahko za nastanek bakterijskih okužb sečil odgovorni tudi drugi dejavniki. Okužba se lahko pojavi, ko se bakterije iz črevesja prenesejo v sečnico in potujejo navzgor po sečnem traktu, kjer se pričnejo razmnoževati. Včasih povzročijo vnetje mehurja ali cistitis. Simptomi cistitisa vključujejo bolečino, nelagodje in pekoč občutek pri uriniranju, pogosto potrebo po uriniranju in bolečine v spodnjem delu trebuha. Urin je lahko moten, velikokrat pa ima zelo neprijeten vonj. Nezdravljeni cistitis lahko privede do obolenja ledvic, kar poveča tveganje za prezgodnji porod. Zdravnik bo v primeru cistitisa predpisal jemanje antibiotikov, ki so varni za jemanje med nosečnostjo. Antibiotiki bodo že po nekaj dneh jemanja olajšali simptome, a jih moramo kljub temu jemati do konca.
  • Bakterijska vaginoza je okužba genitalnega trakta, ki jo povzroča prekomerna rast bakterij, ki običajno živijo v nožnici v manjšem številu. Poteka lahko povsem brez simptomov. Nosečnica bo morda opazila le sivo-bel izcedek iz nožnice z vonjem po ribah. Pojavi se lahko draženje oziroma srbečica okrog nožnice. Vsaj polovica vseh žensk z bakterijsko vaginozo nima simptomov okužbe. Bakterijsko vaginozo kljub temu povezujemo z večjim tveganjem za prezgodnji porod. Okužbo je potrebno zdraviti z antibiotiki.
  • Okužba s kvasovkami je zelo pogosta vaginalna okužba, ki se neverjetno pogosto pojavlja pri nosečnicah. Zanjo so odgovorne glivice mikroskopske velikosti, imenovane Candida. Te glivice najdemo v vagini 1/3 vseh žensk na svetu, težavo pa predstavljajo takrat, kadar je njihova rast tako hitra, da prevladujejo nad drugimi mikroorganizmi. Povečana raven estrogena med nosečnostjo povzroči, da vagina proizvede več glikogena, kar še dodatno olajša razvoj kvasovkam. Okužba s kvasovkami ne bo poškodovala ploda, vendar pa so lahko simptomi okužbe zelo neprijetni. 

 

Ne pozabimo na nakup novega spodnjega perila
Če tega še nismo storili, je v 10. tednu nosečnosti pravi čas. Prsi se hitro spreminjajo, enako velja za pas okrog trebuha, ki postaja vse širši. Spodnje perilo mora biti udobno za nošnjo. Modrca nikar ne naročajte preko spleta, temveč se raje odpravite v trgovino, kjer vam bodo lahko ustrezno svetovali. Modrc naj podpira prsi, ki se bodo v prihodnjih tednih še dodatno povečale, kar je potrebno imeti v mislih. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.