Članki in enciklopedije

8. teden nosečnosti

8. teden nosečnosti

8. teden nosečnosti

V tem tednu se dogaja ogromno. Na dlaneh in stopalih se sedaj že razvijajo majceni prstki, veke pa že skorajda v celoti pokrijejo oči. Spoznajte 8. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

8. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 8. tednu?
V tem tednu se dogaja ogromno. Na dlaneh in stopalih se sedaj že razvijajo majceni prstki, veke pa že skorajda v celoti pokrijejo oči. V možganih zarodka se živčne celice razvejajo, da se med seboj povezujejo in tvorijo nevronske poti. Se sprašujete, če vas bo presenetil fantek ali deklica? Žal v tem tednu zunanje genitalije še niso dovolj razvite, da bi lahko ugotovili spol. Zarodek je sedaj velikosti fižola, se nenehno giblje in premika, čeprav tega še vedno ne moremo občutiti.


Vse do 8. tedna nosečnosti se novo življenje imenuje zarodek, nato pa ga poimenujemo plod. 


Kako se spremeni življenje ženske?
Ženska v 8. tednu običajno opazi, da ji je modrc postal pretesen. Kmalu bo potrebovala večjo velikost modrca z ojačano oporo. Naraščajoče ravni hormonov povzročajo rast dojk in druge spremembe v tkivih, saj se dojke pripravljajo na dojenje. Skozi nosečnost lahko ves čas naraščajo, zato ne bodite presenečeni, če boste ob koncu nosečnosti imeli za 2 ali 3 košarice večje prsi, še posebej, če je to vaš prvi otrok. Imejte to v mislih in pustite prostor za rast, ko kupujete nov modrc.


Se počutite utrujeni? Hormonske spremembe vplivajo tudi na spremembe počutja. Porast progesterona lahko prispeva k slabši koncentraciji. Slabost in bruhanje sta prav tako pogosta spremljevalca 8. tedna nosečnosti. Pojavijo se lahko težave s spanjem in občutek žeje ponoči, zato naj ima nosečnica na nočni omarici vedno pripravljen kozarec hladne vode.


Kaj pa preiskave?
Zdravnik vas bo seznanil z vsemi testi, ki pomagajo ugotoviti, ali ima otrok Downov sindrom oziroma druge motnje. Nekateri testi so sorazmerno preprosti (krvni testi), medtem ko so drugi invazivni. Preiskave si sicer do 8. tedna nosečnosti sledijo tako:

  • Potrditev nosečnosti poteka med 6. in 10. tednom,
  • dvojni hormonski test se naredi med 8. in 14. tednom nosečnosti.
  • Presejalni test za Downov sindrom je smiselno narediti v določenih primerih. Če je tveganje za motnje visoko, se pri nosečnicah, starih nad 37 let, priporoči amniocenteza oziroma punkcija plodovnice. Postopek nam omogoča diagnosticiranje 30% vseh trisomij. 
  • Presejanje prvega trimesečja vključuje preiskavo krvi, pri čemer se meri koncentracija dveh beljakovin v krvi, naredi pa se tudi poseben ultrazvočni pregled, imenovan nuhalna svetlina. 

 

Downov sindrom je najpogostejša kromosomska napaka pri novorojenčkih, ki lahko zelo ohromi življenje otroka, obremenjeni pa so tudi starši. Downov sindrom je posledica dodatne kopije genetskega materiala na 21. kromosomu, kar pomeni, da kromosom 21 ni dvojno, temveč trojno prisoten. Iz tega razloga sindromu pravimo tudi trisomija 21. Sindrom ne prizadene le duševnega, temveč tudi telesno zdravje novorojenega otroka, močno izražen pa je skozi vse življenje. Vzroka za nastanek motnje še ne poznamo, kljub številnim raziskavam, ki so bile opravljene. Otrok z Downovim sindromom je mentalno zaostal, ima večje tveganje za prirojene srčne napake in za nižji mišični tonus, poleg tega pa se pojavljajo tudi nepravilno delujoč imunski sistem, počasna rast, motnje v gastrointestinalnem razvoju itd. Znano je, da imajo osebe z Downovim sindromom tudi bistveno krajšo življenjsko dobo.


Žal v večini primerov ne moremo vplivati na Downov sindrom, zato je potrebno opraviti vse teste in tako pravočasno ugotoviti prisotnost motnje. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.