Članki in enciklopedije

Pomanjkanje vitamina D3 pri dojenčkih in posledice

Pomanjkanje vitamina D3 pri dojenčkih in posledice

Pomanjkanje vitamina D3 pri dojenčkih in posledice

Sodeč po študijah materino mleko ne vsebuje zadostnih količin vitamina D, zato je še toliko bolj pomembno, da dojenčku ponudimo prehransko dopolnilo, ki ga vsebuje.

Opis

Pomanjkanje vitamina D3 pri dojenčkih in posledice 


Kot starši smo pripravljeni storiti vse, da bi ohranili zdravje otroka. Zelo hitro pa se zgodi, da otroku primanjkuje določenega hranila, še posebej vitamina D, zato je dobro, da znamo prepoznati simptome pomanjkanja.


Vitamin D je zelo pomemben del dojenčkove rasti in razvoja, saj pomaga telesu, da absorbira kalcij ter tako razvije močne zobe in kosti. Najpogosteje uporabljena oblika vitamina D, ki se v telesu absorbira bolje in hitreje od običajne oblike, je D3.


Sodeč po študijah materino mleko ne vsebuje zadostnih količin vitamina D, zato je še toliko bolj pomembno, da dojenčku ponudimo prehransko dopolnilo, ki ga vsebuje. Starejšemu otroku lahko vitamin D ponudimo tudi v obliki živil, ki ga vsebujejo (jajca, mleko in nekatere vrste rib). 


Kaj se zgodi, če dojenčku primanjkuje vitamina D?

  • Rahitis je eden najhujših simptomov pomanjkanja vitamina D pri dojenčkih. To stanje razvijejo dojenčki z ekstremnim pomanjkanjem vitamina D. Prihaja do mehkih in šibkih kosti, ki lahko ostanejo ukrivljene. Pogosteje se pojavlja pri otrocih s temnejšo pigmentacijo kože.
  • Zakasnjen razvoj zob. Do tega stanja pride zaradi pomanjkanja vitamina D pri dojenčku. Pojavi se lahko tudi zobna gniloba.
  • Upočasnjena rast in razvoj. Ker je vitamin D tako pomemben za razvoj kosti, lahko pomanjkanje povzroči upočasnjeno rast in razvoj pri otroku.
  • Težave z dihanjem. Večina dojenčkov se v zimskih mesecih srečuje s prehladnim obolenjem in gripo. Pri dojenčkih, ki zaužijejo premalo vitamina D, se lahko pojavijo resne in dolgotrajne težave z dihanjem. Ljudje, ki zaužijejo premalo vitamina D, so bolj nagnjeni k okužbam.
  • Razdražljivost. Če ne morete ugotoviti, kaj povzroča razdražljivost vašega otroka, se pogovorite s pediatrom. Raziskave kažejo, da je prav razdražljivost eden izmed manj očitnih simptomov pomanjkanja vitamina D.

 

Najboljši način za odkrivanje pomanjkanja vitamina D je odvzem krvi. V primeru blagega pomanjkanja vam bo pediater svetoval, da otroka pogosteje izpostavite sončnim žarkom, kadar je pomanjkanje hudo, pa se svetuje jemanje prehranskih dopolnil v primerni obliki glede na starost otroka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.