Članki in enciklopedije

Pantotenska kislina (vitamin B5)

Pantotenska kislina (vitamin B5)

Pantotenska kislina (vitamin B5)

Študije so pokazale, da predelava in rafiniranje živil povzročata veliko zmanjšanje vsebnosti pantotenske kisline, v nekaterih primerih celo do 75%. Spoznajte pantotensko kislino in si preberite celoten opis...

Opis

Pantotenska kislina (vitamin B5)

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Pantotenska kislina, ki jo poznamo tudi pod imenom vitamin B5, je vodotopno hranilo, ki je del skupine vitaminov B. Le-ti skrbijo za normalno delovanje nadledvične žleze in za ohranjanje zdravega živčnega sistema. Ime vitamina izhaja iz grške besede pantothen, ki pomeni »od kjerkoli«, odraža pa dejstvo, da lahko majhne količine pantotenske kisline najdemo praktično v vseh vrstah živil.

Pantotenska kislina je nujno potrebna v presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Skrbi za zdravo kožo, sodeluje pa tudi pri sintezi koencima A, encima, ki sodeluje pri različnih reakcijah v telesu, še posebej pri razkrajanju maščobnih kislin.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje pantotenske kisline je redko, vendar resno stanje, ki lahko povzroči otrplost in pekoč občutek v rokah in nogah, pojavijo pa se tudi glavoboli, utrujenost in nespečnost. Ker je pantotenska kislina vključena v številne telesne funkcije, pomanjkanja ni preprosto identificirati.

Do pomanjkanja običajno pride v primeru podhranjenosti.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 4 mg.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 4 mg.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 5 mg.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 5 mg.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 6 mg.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 6 mg.

Odrasli potrebujejo dnevno 6 mg.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Zelo veliki vnosi pantotenske kisline lahko povzročijo nastanek driske. Pojavita se lahko tudi slabost in siljenje na bruhanje.

 

Dober vir hranil:

Največje količine pantotenske kisline najdemo v žitaricah, jajcih, mesu, stročnicah, avokadu in jogurtu. Študije so pokazale, da predelava in rafiniranje živil povzročata veliko zmanjšanje vsebnosti pantotenske kisline, v nekaterih primerih celo do 75%.

 

Ali ste vedeli?

Vitamin B5 ima pomembno vlogo pri zmanjševanju stresa in pri preprečevanju nastanka duševnih težav, kot sta anksioznost in depresija. Uravnava hormone, ki so odgovorni za povzročanje teh duševnih stanj. Ker uravnava ravni holesterola in nadzoruje krvni tlak, skrbi za boljše zdravje srca in ožilja.

Pantotenska kislina nam pomaga pri zmanjševanju utrujenosti. Povečuje vzdržljivost človeškega telesa, zato nam daje energijo in moč med vadbo, hkrati pa na tak način skrbi za  učinkovito in zdravo opravljanje različnih nalog. Še posebej pomembna je pri aktivnih ljudeh in pri profesionalnih športnikih.

Vitamin B5 je odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema. Pomaga nam v boju proti različnim boleznim in okužbam. Z uživanjem prehrane, ki vsebuje veliko pantotenske kisline, se lahko zaščitimo tudi pred prehladi in gripo.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov