Članki in enciklopedije

Prednosti uživanja rakitovca ali pasjega trna

Prednosti uživanja rakitovca ali pasjega trna

Prednosti uživanja rakitovca ali pasjega trna

Rakitovec deluje kot močan antioksidant in zato deluje na celice kot pomlajevalno sredstvo. Varuje in poživlja srčno žilni in živčni sistem, jetra, prebavila in posledice poškodb na koži. Uporablja se ga lahko tudi pri luskavici, vnetjih, ekcemi, razdraže...

Opis

Rakitovec ali pasji trn (latinsko; Hippophae rhamnoides L.) je listav grm, ponekod tudi drevo, na katerem rastejo oranžni sadeži, ki so ga že v zgodovini ljudje uporabljali v prehrani in zdravljenju razlličnih težav. Rakitovec je v Sloveniji manj poznana rastlina, na svoji prepoznavnosti pa pridobiva zaradi vsebnosti mnogih hranljivih in zdravilnih snovi.

 

Rastlina izvira iz Evrazije. Prve zapiske o rakitovcu najdemo v tibetanski medicinski klasiki »rGyud Bzi«, ki je bila napisana 8. Stoletju. Izjemno dobro ga poznajo v Rusiji in na Kitajskem, kjer ga že od nekdaj uporabljajo v tradicionalni medicini. Prva tovarana, ki je predelovala rakitovec so postavili v Bisku (Rusija).

 

Rastlina je izredn trdoživa in uspeva dobro tudi v višinskih legah od 1200 do 2000 m nadmorske višine, prenese temperature od -43°do +40°C in potrebuje zelo malo vlage (do 500 mm letnega dežja). Zraste tudi do 10 metrov visoko, je pa višina odvisna od okolja. Ima trnaste veje, listi pa so ozki in podolgovati. Pri rastlini uporabljamo lubje, liste, sadeže in semena. Rastlina je uporabna skoraj v celoti, dodajajo jo k zdravilam, kozmetiki, kot samostojno olje, sokovom in hrani, ter s tem okrepijo njihovo hranilnost in zdravilnost.

 

100 g sadja vsebuje do 600 mg vitamina C in 160 mg vitamina E ter olje, ki vsebuje veliko zdravilnih lastnosti. Ne smemo pozabiti še na vitamin B12 in druge vitamine B, provitamin A. Samo plodovi vsebujejo 190 bioaktivnih snovi, tudi esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, karotenov, tokoferolov in fitosterolov.

 

Rakitovec v zdravilstvu

Rakitovec deluje kot močan antioksidant in zato deluje na celice kot pomljajevalno sredstvo. Lastnosti antioksidantov so:

* zaščita pred UV žarki,

* krepijo imunski sistem,

* pospešujejo obnovo celic,

* krepijo vezivno tkivo,

* upočasnjujejo zmanjšanje mišične mase v teku staranja,

* pomoč pri poškodbah in

* hitrejši regeneraciji.

 

Varuje in poživlja srčno žilni in živčni sistem, jetra, prebavila in posledice poškodb na koži. Uporablja se ga lahko tudi pri luskavici, vnetjih, ekcemi, razdraženi koži in opeklinah.

 

Na kožo deluje tako, da jo:

* ščiti,

* preprečuje izgubo vlage,

* intenzivno obnavja,

* neguje kožo po izpostavitvi sončnih žarkov in

* deluje pomljalevalno.

 

Na telo deluje tako, da:

* pospeši krvi obtok,

* utrjuje žilni sistem,

* zmanjšuje odlaganje maščob v telesu,

* veča spolno moč,

* ugodno deluje na jetra in

* neguje prebavila.

 

Pridobivanje olja rakitovca

Septembra in oktobra ko dozorijo rumeno rdeče jagode rakitovca, jih previdno odrežejo iz drevesa (grma) in sok hladno stisnejo. Semena vsebujejo približno 15%, meso pa 10% olja. Olje je obarvano oranžno, zato je zelo pomembno, da se ga pred nanašanjem na kožo razreči z drugimi olji. Priporočamo v razmerju vsaj 1:10. Olje je uporabno priblžno dve leti od stistkanja.

 

NASVETI IN RECEPTI ZA UPORABO OLJA:

  • POLETNA NEGA KOŽE: V temni steklenički si pripravite mešanico: 5 ml olja rakitovca, 45 ml orehovega olja in 50 ml hladno stiskanega olivnega olja. Ustrezno količino olja vmasirajete tekom dneva 2 do 3 po celotnem telesu.
  • POMLAJEVALNI SERUM: 1 do 2 kapljici nanesite olje pred kremo na predele, kjer so gube najbolj izrazite. Na rahlo vmasirajte nato pa negujte celotno kožo še z kremo.
  • KRVAVEČE DLESNI: dodajte 1 kapljico rakitnovega olja na zobno pasto in jo skupaj z ščetkanjem vtrite v dlesni.
  • VSAKODNEVNA NEGA: V svojo najljubško kremo za telo vmešajte par kapljic rakitovega olja, ta bo dodatno pomagal regenerirati kožo da bo sijoča in lepa.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.