Članki in enciklopedije

Acai jagode (Euterpe oleracea)

Acai jagode (Euterpe oleracea)

Acai jagode (Euterpe oleracea)

Novejše raziskave potrjujejo vpliv acai jagod na upočasnitev procesa staranja, kar lahko pripišemo veliki količini antioksidantov v teh čudežnih jagodah. Z rednim uživanjem lahko zanesljivo zmanjšamo pojavnost gub in preprečujemo nastanek sive mrene. Spoznajte acai jagode in si preberite celoten opis ...

Opis

Acai jagode

Latinsko ime:

Euterpe oleracea

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

Açaï d'Amazonie, Acai ekstrakt, Acai Palm, Amazon Acai

 

Splošni opis in zgodovina:

Acai jagode so majhni sadeži, ki spominjajo na grozdne jagode. Rastejo na acai palmi, ki domuje v deževnih gozdovih Severne Amerike. Jagode so temnomodre barve in imajo bogat, močan okus, ki spominja na temno čokolado.

Acai jagode so plemena v Amazonskem gozdu uporabljala za zdravljenje različnih bolezni. Plemena so ugotovila, da imajo acai jagode zdravilne lastnosti, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema, varujejo srce in preprečujejo nastanek težav s prostato. Uporabljali so jih kot antibiotik.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Acai jagode so zaradi izjemnega okusa priljubljene tudi v kulinariki. Iz njih lahko pripravimo okusne sadne smoothije, sladoled in omake.

Za pripravo smoothija potrebujemo ¾ skodelice soka granatnega jabolka, ½ skodelice jogurta, ¾ skodelice zamrznjenih borovnic in ¾ skodelice zamrznjenih acai jagod. Vse sestavine zmešano v mešalniku, dodamo lahko nekaj kock ledu. Kombiniramo jih lahko tudi z drugimi sadeži, njihov okus pa se najbolje ujema z okusom borovnic in malin.

Jagode vsebujejo veliko vlaknin, antioksidantov in vitaminov, zato predstavljajo okusen in zdrav obrok.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Acai jagode imajo nizko vsebnost sladkorjev, vsebujejo pa velike količine železa, kalcija, vlaknin in vitamina A, zato so neverjetno zdrav dodatek k prehrani. Izboljšujejo zdravje srca, pomagajo pri zdravi izgubi telesne teže, poskrbijo za lepo in napeto kožo in zdravo prebavo, zmanjšujejo težave z alergijami, prav tako pa izboljšujejo delovanje imunskega sistema in povečujejo energijo. Delujejo kot afrodiziak, spodbujajo možgansko aktivnost, nas ščitijo pred prezgodnjim staranjem in odpravljajo nepojasnjeno utrujenost ter izčrpanost.

V zadnjih nekaj letih so acai jagode postale priljubljen dodatek k prehrani v številnih državah po svetu in sicer prav zaradi številnih koristi za zdravje, ki nam jih ponujajo.

So pravi majhen čudež, ki ima velik vpliv na naše zdravje.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Acai jagode vsebujejo velike količine rastlinskih sterolov, ki delujejo kot vazodilatatorji in sproščajo krvne žile, s čimer znižujejo tudi krvni tlak. Prav tako tudi preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, ki lahko privedejo do resnih zdravstvenih zapletov, kot sta možganska kap in srčni infarkt. Izboljšujejo cirkulacijo in oksigenacijo krvi.

S povečanjem cirkulacije jagode vplivajo tudi na povečanje spolne vzdržljivosti – eden glavnih vzrokov za slabšo spolno vzdržljivost je slab pretok krvi.

Novejše raziskave potrjujejo vpliv acai jagod na upočasnitev procesa staranja, kar lahko pripišemo veliki količini antioksidantov v teh čudežnih jagodah. Z rednim uživanjem lahko zanesljivo zmanjšamo pojavnost gub in preprečujemo nastanek sive mrene.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.