Članki in enciklopedije

Agava (Agave)

Agava (Agave)

Agava (Agave)

Agavin sirup je odlična alternativa medu, javorjevemu sirupu, datljem, sladkorju in drugim sladilom. Spoznajte agavo in si preberite celoten opis ...

Opis

Agava


Latinsko ime:

Agave


Uporabni del:

Sok iz listov


Druga imena:
/


Splošni opis in zgodovina:

Agava je kaktusu podobna rastlina, ki izvira iz Mehike. Gre za isto rastlino, iz katere izvira tekila. Znana je po svojem sirupu, ki je slajši od medu, čeprav manj viskozen ter vsebuje velike količine železa, kalcija, kalija in magnezija.

Sladilo, ki se običajno prodaja kot agavin nektar, je v resnici agavin sirup, ki ima le malo skupnega s tradicionalnim sladilom, ki so ga zgodovinsko pripravljali v Mehiki, čeprav naj bi bil postopek izdelave še danes enak. Rastlino najprej obrežemo in stisnemo, da iz nje izvlečemo sladkorni sok. Medtem ko ta sok vsebuje veliko sladkorja, vsebuje tudi vlakninam zelo podobne fruktane, ki so povezani s koristnimi učinki na presnovo. Po predelavi v sirup se fruktani ekstrahirajo in razgradijo na fruktozo tako, da se sok izpostavi toploti in / ali encimom.


Raba v prehrani in uporaba:

Agavin sirup ni sestavljen iz glukoze, temveč iz fruktoze, zato se v telesu lažje absorbira in je potrebnega manj inzulina za njegovo razgradnjo, počasi pa se absorbira tudi v krvni obtok. Ima zelo nizek glikemični indeks (GI), zato je še posebej primeren za posameznike z visoko občutljivostjo na sladkor. Je odlična alternativa medu, javorjevemu sirupu, datljem, sladkorju in drugim sladilom.

Je izredno priljubljen v kulinariki, predvsem pri pripravi sladic in kot preliv sadnim solatam ter okusen dodatek številnim dobrotam.


Uporaba v zdravstvene namene:

Agavin sirup preprečuje okužbe ran in pospešuje njihovo celjenje, prav tako pa deluje kot razkužilo ter preprečuje razmnoževanje plesni in škodljivih bakterij.

Zagovorniki nektarja agave trdijo, da je to sladilo bolj zdrava izbira za diabetike kot sladkor ali med zaradi nizke vrednosti glikemičnega indeksa.

Poleg tega agava:

  • Deluje protivnetno.
  • Krepi imunski sistem.
  • Pomaga pri pljučnih obolenjih.
  • Odpravlja težave z jetri.
  • Ugodno vpliva na osteoporozo.
  • Spodbuja prebavni sistem.
  • Znižuje raven holesterola v krvi.
  • Ima diuretične lastnosti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Raziskave kažejo, da nam je lahko agava v pomoč pri išiasu in zobobolu, prav tako pa naj bi pomagala odstraniti toksine iz telesa.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.