Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Aloe vera

Aloe vera

Legenda pravi, da je Aleksander Veliki po nasvetu Aristotela osvojil otok Socotra ob obali Afrike, da bi si zagotovil neomejene količine aloe vere za zdravljenje svojih ranjenih vojakov. Spoznajte aloe vero in si preberite celoten opis ...

Aloe vera

Latinsko ime:

Aloe vera

Uporabni del:

List

Druga imena:

Aloja, puščavska lilija, rastlina opeklin, rastlina nesmrtnosti, lopatka

 

Splošni opis in zgodovina:

Aloe vera izvira iz severne Afrike. Je rastlina, ki zraste v višino do 100 cm in ima suličaste, mesnate liste zelene barve, ki so ob straneh zaščiteni z bodicami. Uspeva v toplih in suhih podnebjih.

Je ena izmed najstarejših rastlin z zdravilnimi lastnostmi. Uporabljali so jo že Egipčani in sicer za zdravljenje opeklin, ran in za zbijanje vročine.

Legenda pravi, da je Aleksander Veliki po nasvetu Aristotela osvojil otok Socotra ob obali Afrike, da bi si zagotovil neomejene količine aloe vere za zdravljenje svojih ranjenih vojakov.

Kleopatra je alojo uporabljala za vsakodnevno nego kože.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogostejši način uporabe aloe vere v prehrani je priprava soka. Z malo spretnosti ga lahko pripravimo tudi doma in sicer tako, da gel rastline ločimo od listov in ga damo v mešalnik. Dodamo sok sveže limone, limete ali pomarančni sok. Pomembno je, da je količinsko razmerje med gelom in sokovi približno enako, zato je priporočljivo uporabiti 2–3 žlice vsake izmed sestavin. Ko sestavine premešamo, jim dodamo skodelico hladne vode. Po želji lahko dodamo tudi kanček jabolčnega kisa.

Aloe vero lahko dodamo tudi k solatam (narezano na manjše kose) ali pa jo zaužijemo surovo. V tem primeru je potrebno zeleni del (kožo) odstraniti, saj ima grenak okus – zaužijemo le sredico rastline.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Gel aloe vere je priljubljeno sredstvo za zdravljenje različnih kožnih obolenj, opeklin, ozeblin, luskavice in herpesa. Uporabljamo ga lahko za zdravljenje osteoartritisa, črevesnih bolezni, srbečice in za zbijanje visoke telesne temperature.

Prav tako se uporablja kot naravno sredstvo za zdravljenje astme, želodčnih razjed, diabetesa, depresije in zaprtja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Gel aloe vere lahko najdemo v številnih losjonih za nego kože. Vsebuje aktivne sestavine, ki zmanjšajo bolečino in vnetje, pospešujejo pa regeneracijo kože. Je odlično vlažilno sredstvo, zaradi česar je v zadnjih nekaj letih pridobil na popularnosti.

V eni izmed študij je bilo ugotovljeno, da se je koža po opeklini z uporabo gela aloe vere zacelila v manj kot 16 dneh, pri zdravljenju s sulfadiazinom pa je potrebovala 19 dni. Pri pregledu strokovne literature so raziskovalci ugotovili, da so bolniki z različnimi zdravstvenimi težavami, zdravljeni z aloe vero, v povprečju ozdraveli skoraj 9 dni prej kot tisti, ki niso bili zdravljeni s to čudovito rastlino.

Gela ne smemo uporabiti neposredno na odprtih kožnih ranah.

Podobni članki

12 prednosti, ki jih ima aloe vera

12 prednosti, ki jih ima aloe vera

Aloe Vera vsebuje več kot 200 aktivnih sestavin, ki so neverjetno hranilne za naše telo in splošno z.."

10 razlogov zakaj uporabiti Aloe Vero to poletje.

10 razlogov zakaj uporabiti Aloe Vero to poletje.

Napravite to poletje konec neželjenim opeklinam s pomočjo Aloe Vere. Preverite v tem članku 10 razlo.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani