Različni kalkulatorji

Ananas (Ananas comosus)

Ananas (Ananas comosus)

V novejših študijah je bilo ugotovljeno, da nam ananas pomaga okrepiti telo, hkrati pa ga varuje pred razvojem raka. Flavonoidi, bromelain in drugi antioksidanti v ananasu sodelujejo pri preprečevanju nastanka raka, pri tem pa ima pomembno vlogo tudi mangan, ki se bori proti prostim radikalom. Spoznajte ananas in si preberite celoten opis ...

Ananas

Latinsko ime:

Ananas comosus

Uporabni del:

Sadež, listi

Druga imena:

Čopasti ananas

 

Splošni opis in zgodovina:

Ananas je tropska rastlina. V višino lahko doseže 1,5–1,8 metra, nekatere vrste rastejo več kot 20 let. Sadež ima trdo skorjo, pod katero se nahaja vlaknasto in sočno meso rumene ali bele barve.

Na Filipinih ananasove liste uporabljajo za proizvodnjo tekstilnega vlakna, imenovanega pina.

Prvi so ga odkrili Evropejci leta 1493 na otoku Guadalupe. Krištof Kolumb ga je prinesel v Evropo, kjer so ga poskušali gojiti, nato pa so ugotovili, da sadež za svoje uspevanje zahteva tropsko podnebje. Do konca 16. stoletja so portugalski in španski raziskovalci sadež predstavili azijskim in afriškim kolonijam – državam, kjer ga gojijo še danes.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Ananas lahko v prehrani uporabimo na različne načine. Eden izmed njih je priprava smoothija: v mešalniku zmešano ananas, mleko z nizko vsebnostjo maščob, kokosovo mleko in po želji tudi pest ledenih kock.

Iz njega lahko pripravimo tudi sladice, solate, juhe ali pa ga pripravimo kot prilogo k glavnim jedem.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Redno uživanje ananasa zmanjšuje tveganje za debelost, diabetes in bolezni srca, poskrbi za zdrav videz kože in las ter povečuje energijo.

Ananas povezujejo tudi z zmanjšanim tveganjem za nastanek starostne degeneracije makule, s preprečevanjem nastanka astmatičnih napadov, zniževanjem povišanega krvnega tlaka itd.

Ker je močan antioksidant z visoko vsebnostjo vitamina C telesu pomaga v borbi proti nastajanju prostih radikalov, ki lahko povzročijo nastanek raka.

Vlaknine v ananasu izboljšajo prebavo, pomagajo preprečevati nastanek zaprtja in spodbujajo zdrav prebavni trakt.

Bromelain (encim, ki ga najdemo v ananasu) zmanjšuje modrice, otekline in bolečine, povezane s poškodbami ali kirurškim posegom. Bromelain se trenutno uporablja za zdravljenje in zmanjševanje vnetja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ananasov sok ima anti-age učinek. Z bombažno blazinico ga nanesemo na obraz in pustimo delovati 10 minut.

Askorbinska kislina v ananasu nam lahko pomaga pri odpravljanju aken. V ta namen lahko uporabimo ananasov sok ali pa na obraz nanesemo ananasov pire, pustimo delovati 15 minut in speremo.

V novejših študijah je bilo ugotovljeno, da nam ananas pomaga okrepiti telo, hkrati pa ga varuje pred razvojem raka. Flavonoidi, bromelain in drugi antioksidanti v ananasu sodelujejo pri preprečevanju nastanka raka, pri tem pa ima pomembno vlogo tudi mangan, ki se bori proti prostim radikalom. Prosti radikali povzročajo razvoj različnih vrst raka, zato ima ananas pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka rakavih obolenj.

Podobni članki

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnice lahko polepšajo naš nasmeh. Študije dosledno kažejo, da lahko proantocianidini v brusnicah .."

Zdravilne lastnosti bromelaina

Zdravilne lastnosti bromelaina

V tem članku boste izvedeli vse o načinih uporabe in koristih bromelaina, najprej pa bomo razkrili k.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani