Članki in enciklopedije

Argan (Argania Spinosa)

Argan (Argania Spinosa)

Argan (Argania Spinosa)

Raziskave kažejo, da arganovo olje vpliva na zmanjšanje hitrosti delitev celic raka na prostati. Študije iz leta 2006 so pokazale, da nas lahko arganovo olje, ki je bogato z antioksidanti, ščiti pred razvojem rakavih obolenj. Spoznajte argan in si preberite celoten opis ...

Opis

Argan

Latinsko ime:

Argania Spinosa

Uporabni del:

Jedrca

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Argan je drevo, ki rasteateroskleroze v Maroku – v srcu puščave. Je vir življenja, saj ponuja senco ljudem in živalim. Drevo ima trne in je vedno zeleno. Zraste lahko v višino desetih metrov, živi pa od 150 do 200 let, saj ima močan koreninski sistem.

Arganovo drevo naj bi izviralo iz vasice Argana na severovzhodu maroškega mesta Agadir. Drevesa imajo mesnate plodove, ki so bili tarča tamkajšnjih koz. Koze so zaužile le sadeže, za seboj pa so pustile orehe, ki vsebujejo jedrca, iz katerih se prideluje serum lepote – arganovo olje.

Maročani so olje uporabljali kot vlažilno sredstvo za kožo in balzam za lase že v antičnih časih. Leta 1510 je raziskovalec Leo Africanus potoval čez Maroko. Kmalu zatem je arganovo olje spoznala tudi Evropa. Dostop do tega redkega in dragega olja so imeli le premožni ljudje.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Obstajata dve vrsti arganovega olja. Ena vrsta je namenjena uporabi v kozmetiki, medtem ko je druga vrsta olja namenjena uporabi v kulinariki. Uporabljamo ga lahko za dodajanje okusa prelivom in juham. Odlično je v kombinaciji z zelenjavo, ribami in različnimi vrstami mesa, uporabimo pa ga lahko tudi pri pripravi sladic.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Arganovo olje je odlično sredstvo za negovanje občutljive kože. Kožo ščiti pred soncem, odpravlja starostne pege in brazgotine, pomiri pa lahko celo dermatitis. Uživanje arganovega olja lahko pomaga uravnotežiti raven holesterola, s čimer preprečuje nastanek ateroskleroze, srčnega napada in kapi. Organske spojine v arganovem olju povečajo raven pepsina v želodcu, posledica česar je učinkovita prebava hrane.

Z arganovim oljem lahko odpravimo razcepljene lasne konice in poskrbimo za zdravje nohtov. Antibakterijske lastnosti arganovega olja ščitijo nohte pred okužbami, izboljšajo pa tudi videz in barvo nohtov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave kažejo, da arganovo olje vpliva na zmanjšanje hitrosti delitve celic raka na prostati. Študije iz leta 2006 so pokazale, da nas lahko arganovo olje, ki je bogato z antioksidanti, ščiti pred razvojem rakavih obolenj.

V Maroku arganovo olje uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni. Študije kažejo, da arganovo olje zmanjša odpornost na inzulin. Olje poveča celični odziv na nizke odmerke inzulina. Redna uporaba arganovega olja vpliva tudi na presnovne spremembe in zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Na splošno arganovo olje zmanjšuje škodljive učinke ogljikovih hidratov in nam pomaga ohranjati zdravo presnovo.

Olje zmanjšuje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.