Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Arktični koren (Rhodiola Rosea)

Arktični koren (Rhodiola Rosea)

Arktični koren ima sposobnost povečevanja proizvodnje naravnih celic ubijalk, ki pomagajo telesu v boju proti različnim boleznim, s čimer stimulira delovanje imunskega sistema in nas ščiti pred okužbami. Spoznajte arktični koren in si preberite celoten opis...

Arktični koren

Latinsko ime:

Rhodiola Rosea

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

Navadni rožni koren, zlati koren

 

Splošni opis in zgodovina:

Arktični koren je trajnica z rumenimi cvetovi, ki raste v Sibiriji. Uspeva v hladnem in suhem podnebju, pogosto pa ga najdemo na visokih nadmorskih višinah.

Korenina rastline ima okus in vonj po vrtnicah, po čemer je arktični koren dobil ime – latinsko ime Rhodiola izhaja iz grške besede rhodon, ki pomeni vrtnica.

Vaščani so ga dolga stoletja uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in tegob, kitajski cesarji in Vikingi pa so ga uporabljali kot sredstvo za povečanje telesne in duševne moči.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Arktični koren lahko uporabimo za pripravo čaja. Pripravimo ga tako, da zdrobljeno korenino rastline prelijemo s skodelico vrele vode in ga po štirih urah precedimo. Če je okus premočan, lahko čaju dodamo sadni sok ali zeliščni čaj.

Uporabimo ga lahko tudi za pripravo tinkture. Pripravimo jo tako, da s 150ml čiste vodke prelijemo 30g zmlete korenine arktičnega korena, dobro pretresemo in pustimo stati 3-5 dni. Nato tinkturo precedimo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Arktični koren ima ugoden učinek na nadledvične žleze. Je odlično sredstvo za povečanje telesne moči in vzdržljivosti, zaradi česar je še posebej priljubljen med športniki. Pomaga nam pri soočanju s stresom, izboljšuje razpoloženje ter zmanjšuje simptome depresije in tesnobe. Uporabljamo ga lahko kot tonik za izboljšanje splošnega počutja. Na um deluje sproščujoče, zato ga lahko uporabimo tudi za zdravljenje glavobola in celo migrene. Ima sposobnost povečevanja proizvodnje naravnih celic ubijalk, ki pomagajo telesu v boju proti različnim boleznim, s čimer stimulira delovanje imunskega sistema in nas ščiti pred okužbami. Z njim si lahko pomagamo tudi pri doseganju boljše koncentracije in spomina, lajšanju utrujenosti, zmanjševanju simptomov menopavze in hitrejšem okrevanju po naporni telesni vadbi.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Številne nove študije potrjujejo, kar so vedeli že stari kitajski cesarji – arktični koren deluje spodbudno na telo in duha. V eni izmed študij, ki so jo izvajali na Švedskem, so potrdili vpliv arktičnega korena na zmanjšanje utrujenosti, povečanje mentalne sposobnosti in zmanjšanje nivoja stresnega hormona kortizola v krvi.

Več kot 300 študij kaže, da ima arktični koren protistresne in protidepresivne lastnosti in v nasprotju z zdravili nima večjih stranskih učinkov. Zdravila za omenjene težave pogosto povzročajo motnje spanja, prebavne motnje, spolne motnje in nove motnje razpoloženja, česar pri arktičnem korenu niso opazili.

Uporabniki rastline poročajo o izboljšanju razpoloženja, povečanju energije, zmanjšanju stresa in izboljšanju spanja.

 

Podobni članki

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B so zelo pomembni za zdravje las, nohtov, kože in psihično počutje. Preverite, kat.."

Izboljšajte psihično ravnovesje z Arktičnim korenom.

Izboljšajte psihično ravnovesje z Arktičnim korenom.

Izvleček Arktičnega korena pomaga zaščititi celice pred poškodbami, uravnava srčni utrip in ima zelo.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani