Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Arnika (Arnica montana)

Arnika (Arnica montana)

Z rednim dodajanjem arnike v šampon lahko preprečimo izpadanje las, okrepimo lasne korenine in celo spodbudimo rast las. Mešanje arnike z nosilnimi olji nam omogoča negovanje kože s tem čudovitim zeliščem. Spoznajte arniko in si preberite celoten opis...

Arnika

Latinsko ime:

Arnica montana

Uporabni del:

Cvet

Druga imena:

Primožek, gorska svetlica, planinski pečnik, volčji zob, zlatenica

 

Splošni opis in zgodovina:

Arnika raste predvsem v Sibiriji in srednji Evropi. Njeni cvetovi so svetlo rumene barve in oddajajo močan vonj. Stebla so okrogla, na njihovi površini se nahajajo majhne dlačice. Zgornji listi so zobati in rahlo dlakavi, spodnji listi pa imajo zaobljene konice. Je trajnica.

Goethe (1749-1832), nemški znanstvenik in pisatelj je trdil, da mu je arnika rešila življenje.

Rastlina ima bogato zgodovino. Zdravilne učinke arnike so poznali že v 16.stoletju. Severnoameriška avtohtona plemena so za lajšanje bolečin uporabljala čaj, pripravljen iz korenine arnike. V Rusiji so jo uporabljali za zdravljenje ran, zvinov, udarnin, angine pektoris, srčne insuficience in miokarditisa.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogostejši način uporabe arnike je priprava tinkture. Pripravimo jo tako, da steklen kozarec do polovice napolnimo s posušenimi cvetovi arnike, nato pa jih prelijemo  z visokokakovostnim alkoholom. Na sobni temperaturi ga pustimo stati 4-6 tednov, vsak dan pa ga moramo dobro pretresti.

Iz rastline lahko pripravimo tudi čaj.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Arniko v obliki mazil, krem ali gelov uporabljamo za lokalno zdravljenje odrgnin in zvinov. Priporočajo jo tudi za lajšanje srbečice pri pikih žuželk. Ima protivnetni učinek in sposobnost zmanjševanja bolečin.

Uporabljamo jo lahko za zdravljenje različnih kožnih težav. Rastlina ima antimikrobne lastnosti, zato je koristna pri težavah s kožo, kot so ekcemi, luskavica, akne in drugo. Arnika lajša srbečico, zmanjšuje kožno rdečico in vnetje.

Snovi v arniki sodelujejo pri celjenju poškodovanih krvnih žil v različnih plasteh kože, s čimer je mogoče zaustaviti pokanje žilic in s tem tudi nadležne modrice.

Uporabljamo jo lahko tudi pri težavah z lasiščem. Z rednim dodajanjem arnike v šampon lahko preprečimo izpadanje las, okrepimo lasne korenine in celo spodbudimo rast las.

Mešanje arnike z nosilnimi olji nam omogoča negovanje kože s tem čudovitim zeliščem. Arnika kožo hidrira.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave kažejo, da se z uporabo arnike 2-3× dnevno v obdobju treh tednov zmanjša bolečina pri ljudeh z osteoartritisom v roki ali kolenu. Druge raziskave kažejo, da gel, pridobljen iz arnike, zmanjšuje bolečino podobno kot protibolečinsko zdravilo ibuprofen.

Uporaba arnike 3× dnevno zmanjšuje bolečine v mišicah (tudi po telesni aktivnosti).

V eni izmed študij so dokazali učinek arnike na zmanjševanje modric.

Zgodnje raziskave kažejo, da jemanje homeopatskega zdravila, pripravljenega iz arnike, zmanjšuje težave z vidom pri ljudeh, ki imajo težave z vidom zaradi sladkorne bolezni.

 

Podobni članki

Zavijanje v folijo je nov trend za topljenje maščob!

Zavijanje v folijo je nov trend za topljenje maščob!

Že poznate metodo povijanja folije? Je enostavno, poceni, je koristno pri oblikovanju telesa, saj se.."

12 nasvetov za izgubo telesne teže!

12 nasvetov za izgubo telesne teže!

Vendar imate občutek, da kadarkoli se lotite diete ali pričnete paziti na hrano ne dosežete želenih .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani