Članki in enciklopedije

Cikorija (Cichorium intybus L.)

Cikorija (Cichorium intybus L.)

Cikorija (Cichorium intybus L.)

Cikorija dokazano spodbuja prebavni sistem (neguje črevesno floro) in izboljša absorpcijo hranil. Spoznajte cikorijo in si preberite celoten opis ...

Opis

Cikorija

Latinsko ime:

Cichorium intybus L.


Uporabni del:

Korenina, mladi listi, cvetovi


Druga imena:

Navadni potrošnik, cikurka, jedrik, ledrig, legvat, mleč, popotnik, potrošnik, revar, skorja.


Splošni opis in zgodovina:

Cikorija je sredozemska rastlina, ki odlično uspeva v različnih pogojih in jo pogosto najdemo ob evropskih cestah, od koder izvira. 

Je zdravilna in krmna rastlina iz podreda radičevk (Cichoriaceae) ter hkrati bližnja sorodnica endivije in radiča.

Prepoznamo jo po značilnih svetlo modrih (včasih rožnatih ali belih cvetovih), ki zacvetijo od junija do septembra, se odpirajo zjutraj in so popoldan že zaprti.

Friderik Veliki je v 18. stoletju naročil pražarnam, naj najdejo cenejši nadomestek kave za prusko vojsko. Tako je v državi nenadoma nastalo več kot 20 pražarn, ki so koreniko cikorije spreminjale v kavni nadomestek. 


Raba v prehrani in uporaba:

Listi cikorije se v mnogih kulturah uporabljajo na podoben način kot špinača. Koren cikorije, ki ga zmeljemo v prah, je odličen nadomestek kave. 

Italijani ji pravijo Puntarelle in jo uporabljajo podobno kot regrat.

Cikorija se uporablja za pripravo solat, lahko jo popečemo kot vitlof, jo dodamo k omakam ali pa jo na hitro blanširamo in postrežemo s kuhanim krompirjem. Odlična je tudi v kombinaciji s testeninami.

Rastlina je odličen vir vitaminov in mineralov, vključno s cinkom, magnezijem, manganom, kalcijem, folno kislino in kalijem ter vitamini A, B6, C, E in K.


Uporaba v zdravstvene namene:

Čeprav ima inulin iz korenine cikorije pomembno vlogo kot nadomestek maščob v živilih, lahko tudi poveča vsebnost dodanih vlaknin v živilih in pomaga spodbujati zdravo prebavo.

Ena izmed objavljenih študij uporabe inulina iz korenine cikorije kot prebiotika in vlaknine pojasnjuje, da skoraj 90 % inulina prehaja v debelo črevo, kjer ga prebavijo bakterije, ki so tam prisotne.

Cikorija tako dokazano spodbuja prebavni sistem (neguje črevesno floro, pripomore k rednemu odvajanju blata in izboljša absorpcijo hranil v telesu). Spodbuja vitalne organe, da izločajo žolč in proizvajajo urin.

Ima protivnetne lastnosti – potrjena je njena učinkovitost pri zmanjšanju bolečine pri artritisu, osteoartritisu in revmi.

Ker vsebuje inulin in oligofruktozo, spodbuja zdravo izgubo telesne teže in zmanjšuje apetit.


Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Cikorija vsebuje protein adiponektin, ki se preventivno uporablja proti sladkorni bolezni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov