Članki in enciklopedije

Encijan (Gentiana lutea)

Encijan (Gentiana lutea)

Encijan (Gentiana lutea)

Encijan velja za kralja grenkih zelišč, saj njegov grenki okus zaznamo tudi, če ga razredčimo v razmerju 1:12.000. Spoznajte encijan in si preberite celoten opis ...

Opis

Encijan

Latinsko ime:

Gentiana lutea


Uporabni del:

Korenina in posušeni podzemni deli rastline.


Druga imena:

Košutnik, rumeni svišč, cijan, gencijan, gencijana, gorčica, gorečica, goreuca, grenčica, lecijan, lecjan, licijan, lucijan, srčenjak, svedr, sviš, svišč, sviščel, svišel, zvišč.


Splošni opis in zgodovina:
Encijan je svoje ime dobil po nekdanjem ilirskem kralju Gentiusu, ki je prvi odkril njegove zdravilne učinke. Danes velja za kralja grenkih zelišč, saj njegov grenki okus zaznamo tudi, če ga razredčimo v razmerju 1:12.000. Uvrščamo ga v družino sviščevk.

Je gorska rastlina, ki izvira iz alpskih predelov visokega sredogorja osrednje in južne Evrope in Male Azije ter raste na gorskih travnikih na višini od 750 do 2500 m, ponekod pa so ga tudi že začeli gojiti. Rastlina lahko dočaka starost 60 let. 

Ta zanimiva trajnica zraste od 50 do 150 cm visoko, ima rjavo ali temno-sivo obarvane podzemne dele, ki so znotraj rumeni. Cveti julija ali avgusta, včasih tudi jeseni, korenine pa se nabirajo oktobra in novembra. Rastlina je zaščitena. 


Raba v prehrani in uporaba:
Svet Evrope ga razvršča med naravne začimbe N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin v končnem izdelku, a za rumeni svišč še niso določene. Pri nas spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Ker pospešuje izločanje sline, se uporablja kot aperitiv.

Najpogosteje se uporablja za pripravo čaja (v 1 liter vode damo 10 ščepcev suhih cvetov ter poparimo ali prevremo). Čaj lahko pripravimo tudi iz korenike, ki jo pustimo vreti 5 minut, nato pa čaj popijemo zjutraj na tešče.


Uporaba v zdravstvene namene:
Encijan se uporablja pri težavah s prebavo, kot so izguba apetita, napihnjenost, prekomerno nastajanje črevesnih plinov, driska, gastritis, zgaga in bruhanje. Uporablja se tudi pri vročini, histeriji in visokem krvnem tlaku. Nekateri ga uporabljajo za preprečevanje mišičnih krčev, odpravljanje parazitov in spodbujanje menstruacije.
V antiki so ga uporabljali za zdravljenje jetrnih obolenj in kot diuretik.


Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Obstaja nekaj znanstvenih dokazov, da bi encijan v kombinaciji z drugimi zelišči, vključno s pomladanskim jegličem, sporišem (verbena) in navadno kislico lahko pomagal pri lajšanju simptomov sinusitisa.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.