Članki in enciklopedije

Evkaliptus (Eucalyptus)

Evkaliptus (Eucalyptus)

Evkaliptus (Eucalyptus)

Kuhanje evkaliptovih listov je prava umetnost, saj so listi strupeni, če niso dovolj prekuhani. Izjemno priljubljen pa je evkaliptov čaj, ki deluje antibakterijsko in antiseptično. Spoznajte evkaliptus in si preberite celoten opis ...

Opis

Evkaliptus

Latinsko ime:

Eucalyptus

Uporabni del:

Lubje (smola), listi

Druga imena:

Modri gumijevec

 

Splošni opis in zgodovina:

Evkaliptus je hitro rastoče zimzeleno drevo, ki izvira iz Avstralije. Obstaja več kot 400 vrst evkaliptusa. V Avstraliji se les uporablja kot gorivo, pogosto pa tudi pri gradnji stavb in ograj.

Različne vrste se uporabljajo za različne zdravstvene in prehranske namene. Prav tako pa drevo služi kot zatočišče za mnoge vrste avtohtonih živali v Avstraliji.

Vojaki, ki so se z ladjo med prvo in drugo svetovno vojno vračali domov, so trdili, da je vonj evkaliptusa v zraku mogoče zaznati, še preden je mogoče videti obalo.

Njegova zgodovina se prične leta 1788, ko je francoski botanik Charles Louis L'Hritier de Brutelle opisal vrsto evkaliptusa, imenovano Eucalyptus obliqua, ki jo je zbiralec rastlin David Nelson zbral med vzorci v Tasmaniji. V začetku 19. stoletja je bilo poimenovanih že več vrst rastline, večina s strani angleškega botanika Jamesa Edwarda Smitha.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Kuhanje evkaliptovih listov je prava umetnost, saj so listi strupeni, če niso dovolj prekuhani. Izjemno priljubljen pa je evkaliptov čaj, ki deluje antibakterijsko in antiseptično.

Ribiči na Portugalskem uporabljajo evkaliptove liste za peko rib, saj listi poskrbijo za dimljen okus svežega ulova.

Prava poslastica je tudi maslo, ki mu dodamo izvleček evkaliptovih listov. V kombinaciji s krompirjem gre za izjemno okusno jed.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Evkalipt se uporablja v mnogih pripravkih za lajšanje simptomov prehlada. Uporabimo ga lahko za grgranje, kadar imamo težave z bronhitisom, sinusitisom in bolečim grlom.

Študija kaže, da ima evkaliptovo olje antibakterijske učinke na patogene bakterije v zgornjih dihalnih poteh, vključno z Haemophilus influenzae, bakterijami, ki so odgovorne za številne okužbe, in na nekatere seve streptokokov.

Antibakterijsko in protimikrobno delovanje evkaliptusa pogosto izkoristimo za uporabo pri izdelavi nekaterih ustnih vodic in pripravkih za nego zob.

Uporaba ekstrakta evkaliptusa v žvečilnih gumijih lahko spodbuja parodontalno zdravje.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V februarju 2016 so raziskovalci iz Srbije našli dokaze, ki podpirajo protimikrobno delovanje evkaliptusa. Prišli so do zaključka, da pozitivna interakcija med E. camaldulensis eteričnim oljem (drevo v družini Eucalyptus) in obstoječimi antibiotiki lahko privede do razvoja novih strategij zdravljenja za nekatere okužbe. Upajo, da bi lahko s to lastnostjo sčasoma zmanjšali potrebo po antibiotikih.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.