Članki in enciklopedije

Gabez (Symphytum officinale)

Gabez (Symphytum officinale)

Gabez (Symphytum officinale)

Gabez vsebuje alantoin, snov znana po tem da granulira in tvori tvorbo celic. Odličen je pri uporabi po celotni koži, deluje protivnetno in antiglivično.

Opis

Gabez (Symphytum officinale) je močno rastoča trajnica z nekoliko dlakavimi listi velikimi od 12 do 18 centimetrov. Cvet je lepe modro - viljolčne barve v obliki zvonca. Celotna rastlina zraste v višino do dveh metrov. V prehrani so uporabni deli rastline: korenine in listi. V kmetijstvu (mali kmetje – gospodinjstva) pa uporabljajo Gabez kot odlično gnojilo - kompost za zemljo.

 

Gabez se že dolgo uporablja kot zdravilo.

Včasih je bil gabez zdravilo, ki so ga uporabljali predvsem Cigani in podeželjska ljudstva, ima pa že zelo star ugled kot odlična pomoč pri zlomu kosti. V zdravilnih knjigah se ga omenja tudi kot odličnega za notranje krvavitve in celjenje ran, vendar ne na odprtih ranah ali za uživanje, saj so gabezovi cvetovi strupeni. Vsebuje hepatotoksične pirolizidinske alakaloide, ki so strupeni za jetra.


Gabez vsebuje alantoin, snov znano po tem, da granulira in tvori tvorbo celic. Zato pride uporaba gabeza v upoštev pri zunanji uporabi na: celi koži, oteklinah, izvinov, zmečkanin, modric, vnetju ven ter manjših vnetjah in glivičnih spremembah na koži. Učinkovine te dragocene rastline je v sodobnem svetu mnogo bolj sprejeta.

 

Iščete odlično gabezovo mazilo? Preverite našo vrhunsko ponudbo.

 

Rastlino Gabez so včasih uporabljali za:

Za infuzijo – iz svežih ali posušenih listov gabeza skuhajte močan čaj. Nato ta čaj popivnajte v bombaž in naredite obloge na predelu bolečine.

Eksterna uporaba – drobljene liste, pustimo namakati v npr.: olivne olju, da se sprostijo zdravilne učinkovine, ter nato namažemo na kožne spremembe, kot so izpuščaji, vendar ne na odprto rano ali poškodovano kožo.

Obhladki – pomagajo zdraviti otekline, vnetja in rane. Liste gabeza poparite z vročo vodo in nato zmehčane liste zavijet v čisto krpo. Nanesite obhladek na prizadeti predel, še tople.

ODMERKI za odrasle: Običajna  skodelica čajnega napitka vsebuje okoli 8 miligramov pirolizidinskih alkaloidov. Prevretek iz  2 do 4 gramov posušenih korenin oziroma  2 do 8 gramov posušenih listov trikrat na dan za topel obkladek.


Gabez izboljšuje stanje pri:

  • Opeklinah, v katerih gnoj in gnitje preprečujeta celjenje,
  • modrice in zmečkanine na koži,
  • vnetje ven, še posebej žile obremenjene s strdki,
  • otekline in izvini,
  • manjša vnetja in prizadeta koža zaradi glivičnih sprememb.

 

Dobra prepoznavnost strupenosti gabeza je odvrnila raziskovalce od širšega proučevanja zdravilnih lastnosti gabeza. Z raziskavami na živalih so potrdili, da izvlečki celijo rane in blažijo bolečine.

 

Stranski učinki in opozorilo
Pirolizidinski alkaloidi z nenasičenim jedrom se v jetrih presnovijo v strupene pirolne presnovke. Posledica takojšnje strupenosti je odmrtje jetrnega tkiva, kronične pa veno-okluzivna bolezen, za katero so značilni venska zapora in zvečanje jetrnih celic. Zaradi hepatotoksičnosti vsebujočih pirolizidinskih alkaloidov naj se gabez ne uporablja za uživanje, lahko pa zunanje – se pravi na koži.

 

Iščete mazilo iz GABEZA? Preverite našo ponudbo tukaj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.