Članki in enciklopedije

Ginseng (Panax)

Ginseng (Panax)

Ginseng (Panax)

Indijanci so ginseng uporabljali pri sestavi mnogih zeliščnih formul. Menili so, da je eno izmed njihovih najbolj svetih zelišč. Uporabljali so ga za lajšanje glavobola, pomirjanje oči, nego ran ter še mnogo več. Spoznajte ginseng in si preberite celoten opis ...

Opis

Ginseng

Latinsko ime:

Panax

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

Ženšen

 

Splošni opis in zgodovina:

Na svetu obstaja 11 vrst ginsenga, vse pa pripadajo rodu Panax iz družine Araliaceae. Botanično ime Panax v grščini pomeni 'vsi zdravi'. Znan je po svoji veliki, mesnati korenini, ki je glavni vir hranilnih snovi. Je trajnica z zelenimi listi ovalne oblike. Izvira iz Severne Koreje in Kitajske, vendar pa ga danes gojijo tudi drugod po svetu.

Svetovno znani medicinski strokovnjak za rastline, dr. Stephen Fulder v svoji knjigi “The Ginseng Book, Nature’s Ancient Healer” omenja, da so o ginsengu pisali že v Vedah, starodavnih svetih spisih iz Indije, ki so stari približno 5000 let.

Indijanci so ginseng uporabljali pri sestavi mnogih zeliščnih formul. Menili so, da je eno izmed njihovih najbolj svetih zelišč. Uporabljali so ga za lajšanje glavobola, pomirjanje oči, nego ran ter še mnogo več.

Zaradi njegove oblike, ki nekoliko spominja na človeško podobo, je ginseng postal simbol božanske harmonije na Zemlji.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Ginseng lahko uživamo surov, saj se tako v njem ohranijo vse pomembne hranilne snovi. Korenino lahko tudi rahlo prekuhamo, saj jo bomo tako lažje razrezali ali prežvečili. Če želimo korenino ginsenga pripraviti vnaprej, da bi jo lahko uporabljali dalj časa, moramo prekuhano korenino razrezati na tanjše kolobarje, jih premazati z medom in shraniti v tesno zaprti posodi v hladilniku.

Najpogosteje ga pripravimo v obliki čaja, na voljo pa je tudi ginsengovo vino, ki je priljubljeno predvsem na Kitajskem.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ginseng lahko pomaga pri spodbujanju telesne in duševne aktivnosti med ljudmi, ki so šibki in utrujeni. Študija, izvedena na kliniki Mayo v Ameriki je pokazala, da ima ginseng ugodno vpliva na bolnike z rakom, ki so zaradi bolezni neprestano utrujeni.

Ginseng lahko izboljša sposobnost mišljenja.

V pomoč nam je lahko pri obvladovanju sladkorne bolezni tipa 2, saj lahko redno uživanje ginsenga izboljša nadzor krvnega sladkorja.

Učinkovit je tudi pri preprečevanju debelosti – čaj iz ginsenga deluje kot naravni zaviralec apetita.

Z njegovo pomočjo lahko predstavniki moškega spola zanesljivo zmanjšajo simptome erektilne disfunkcije.

Mladim ženskam, ki trpijo zaradi menstrualnih krčev, se svetuje pitje ginsengovega čaja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ginseng preprečuje prezgodnje staranje. Primarno se uporablja kot antioksidant, ki lahko prepreči negativne učinke prostih radikalov po celem telesu.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.