Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

V tradicionalni medicini je bil mačji krempelj pogosto uporabljen kot pomoč pri pospeševanju celjenja ran. Spoznajte mačji krempelj in si preberite celoten opis...

Mačji krempelj


Latinsko ime:

Uncaria tomentosa


Uporabni del:

Korenina, notranji del drevesne skorje


Druga imena:

Mačji krempeljc


Splošni opis in zgodovina:

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa) je tropska trta oziroma vzpenjalka, ki lahko v višino zraste do 30 metrov. Svoje ime je rastlina dobila po trnih, ki spominjajo na mačji krempelj.

Najdemo jo predvsem v amazonskih deževnih gozdovih in na drugih tropskih območjih Južne in Srednje Amerike. Poznamo več sort rastline, med katerimi sta najpogostejši Uncaria tomentosa in Uncaria guianensis (prva se običajno uporablja v prehranskih dodatkih). 

Lubje in korenine mačjega kremplja se že stoletja uporabljajo v Južni Ameriki kot tradicionalno zdravilo za številna zdravstvena stanja, kot so vnetja, rak in okužbe. Južnoameriška ljudstva so mačji krempelj dolga leta uporabljala tudi kot kontracepcijo.


Raba v prehrani in uporaba:
/

Uporaba v zdravstvene namene:

Imunski sistem

Alkaloidi, ki jih najdemo v mačjem kremplju, pomagajo spodbujati imunski odziv telesa – poveča se število belih krvnih celic, aktivira pa se tudi antioksidativno delovanje po vsem telesu. To lahko telesu pomaga preprečiti širjenje različnih bolezni in odpravo bakterijskih okužb ter vseh drugih antigenov, ki se nahajajo v njem.


Vnetje

Rastline s protivnetnimi lastnostmi sodijo med najpogosteje iskane rastline na svetu. Mačji krempelj vsebuje organske spojine, ki preprečujejo naval krvi in vnetnih snovi v določene dele telesa (sklepi in rane). Pomaga tudi pri zmanjševanju bolečine in pospeševanju celjenja ran.


Celjenje ran

V tradicionalni medicini je bil mačji krempelj pogosto uporabljen kot pomoč pri pospeševanju celjenja ran. Vsebuje namreč močne antioksidativne spojine, ki preprečujejo nastanek okužbe rane in spodbujajo hitro okrevanje po bolezni.


Rak

Nekatere raziskave so pokazale, da ima mačji krempelj antiproliferacijske učinke na nekatere vrste raka na dojki. Lahko bi šlo za korak naprej pri naravnem zdravljenju degenerativnih bolezni, kot je rak. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje AIDS-a, saj je zanesljivo zmanjševal njegove simptome, žal pa ne deluje kot zdravilo za AIDS.


Gastrointestinalne težave

Med eno najpogostejših uporab mačjega kremplja uvrščamo tudi njegovo sposobnost za zagotavljanje podpore črevesju. Preprečuje nastanek vnetij, s čimer se zmanjšajo tudi bolečine in nadaljnje zdravstvene težave. Če imate sindrom razdražljivega črevesja je mačji krempelj kot nalašč za vas. Pomaga očistiti celoten prebavni trakt , odpravi nevarne bakterije in ponovno vzpostavi zdravo mikrookolje v črevesju. Na ta način poskrbi za učinkovito prebavo.


Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Eden izmed najbolj impresivnih učinkov mačjega kremplja je njegova znanstveno dokazana sposobnost za popravilo DNK.

 

Podobni članki

Muira puama (Ptychopetalum olacoides)

Muira puama (Ptychopetalum olacoides)

Muira puama je ena izmed najbolj aktivnih rastlin z dolgo zgodovino uporabe kot energetski tonik za .."

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca je bogat vir vitaminov, mineralov, encimov in aminokislin. Že dolgo se uporablja za spodbujanje.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani