Članki in enciklopedije

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

Mačji krempelj (Uncaria tomentosa)

V tradicionalni medicini se mačji krempelj pogosto uporablja za pospeševanje celjenja ran. Spoznajte mačji krempelj in si preberite celoten opis ...

Opis

Mačji krempelj


Latinsko ime:

Uncaria tomentosa

Uporabni del:

Korenina, notranji del drevesne skorje

Druga imena:

Mačji krempeljc


Splošni opis in zgodovina:

Mačji krempelj je tropska trta oziroma vzpenjalka, ki lahko v višino zraste do 30 metrov. Svoje ime je rastlina dobila po trnih, ki spominjajo na mačji krempelj. Najdemo jo predvsem v amazonskih deževnih gozdovih in na drugih tropskih območjih Južne in Srednje Amerike. Poznamo več sort rastline, med katerimi sta najpogostejši Uncaria tomentosa, ki se običajno uporablja v prehranskih dodatkih, in Uncaria guianensis.

Lubje in korenine mačjega kremplja že stoletja uporabljajo v Južni Ameriki kot tradicionalno zdravilo za številna zdravstvena stanja, kot so vnetja, rak in okužbe. Južnoameriška ljudstva so mačji krempelj dolga leta uporabljala tudi kot kontracepcijo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

  • Imunski sistem: Alkaloidi, ki jih najdemo v mačjem kremplju, pomagajo spodbujati imunski odziv telesa – poveča se število belih krvnih celic, aktivira pa se tudi antioksidativno delovanje po vsem telesu. To lahko telesu pomaga preprečiti širjenje različnih bolezni in odpravo bakterijskih okužb ter vseh drugih antigenov, ki se nahajajo v njem.
  • Vnetje: Rastline s protivnetnimi lastnostmi sodijo med najpogosteje iskane rastline na svetu. Mačji krempelj vsebuje organske spojine, ki preprečujejo naval krvi in vnetnih snovi v določene dele telesa (sklepi in rane). Pomaga tudi pri zmanjševanju bolečine in pospeševanju celjenja ran.
  • Celjenje ran: V tradicionalni medicini je bil mačji krempelj pogosto uporabljen kot pomoč pri pospeševanju celjenja ran. Vsebuje namreč močne antioksidativne spojine, ki preprečujejo nastanek okužbe rane in spodbujajo hitro okrevanje po bolezni.
  • Rak: Nekatere raziskave so pokazale, da ima mačji krempelj antiproliferacijske učinke na nekatere vrste raka na dojki. Lahko bi šlo za korak naprej pri naravnem zdravljenju degenerativnih bolezni, kot je rak. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje aidsa, saj je zanesljivo zmanjševal njegove simptome, žal pa ne deluje kot zdravilo za aids.
  • Gastrointestinalne težave: Med eno najpogostejših uporab mačjega kremplja uvrščamo tudi njegovo sposobnost za zagotavljanje podpore črevesju. Preprečuje nastanek vnetij, s čimer se zmanjšajo tudi bolečine in nadaljnje zdravstvene težave. Če imate sindrom razdražljivega črevesja je mačji krempelj kot nalašč za vas. Pomaga očistiti celoten prebavni trakt, odpravi nevarne bakterije in ponovno vzpostavi zdravo mikrookolje v črevesju. Na ta način poskrbi za učinkovito prebavo.


Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Eden izmed najbolj impresivnih učinkov mačjega kremplja je njegova znanstveno dokazana sposobnost za popravilo DNK.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.