Članki in enciklopedije

Maline (Rubus idaeus)

Maline (Rubus idaeus)

Maline (Rubus idaeus)

Maline vsebujejo veliko vlaknin in mangana. Upočasnjujejo prebavni proces, zato smo siti dalj časa. Mangan (mineral v sledeh) ohranja visoko stopnjo presnove in s tem kuri maščobe. Spoznajte maline in si preberite celoten opis ...

Opis

Maline

 

Latinsko ime:

Rubus idaeus

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Maline so užitni plod številnih rastlinskih vrst iz rodu robid (Rubus), ki jih uvrščamo v družino rožnic (Rosaceae). Rastejo na grmu, ki ga imenujemo malinjak. Sadeži dozorijo v poletnih mesecih, prepoznamo pa jih po vijolično-rdeči barvi. Grm ima na površini vej majhne trne, ki so komaj opazni. Splošno znano je, da so slajši sadeži rastlin, ki rastejo na območjih z veliko sončne svetlobe. V družini malin obstajata dve glavni vrsti: rdeče in črne maline, obstajajo pa tudi vijolične maline, ki so križanci med rdečimi, črnimi in rumenimi malinami.

Izvirale naj bi iz vzhodne Azije. Arheološki dokazi kažejo, da so maline uživali že v obdobju paleolitika. Sadeži so bili reden del prehrane, čeprav jih takrat še niso gojili. Grška mitologija maline povezuje s plodnostjo. Zgodbe pripovedujejo, da je bil sadež sprva bele barve, ko pa se je Zevsova gospodinja Ida dotaknila trna malinjaka, pa so se maline spremenile v rdečo barvo. Znanstveno ime za rdeče maline, Rubus idaeus, v prevodu pomeni 'Idine maline'.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Maline se prodajajo tako sveže kot tudi zamrznjene. Iz njih lahko pripravimo pire ali sok, lahko pa jih tudi posušimo. Ker so zelo občutljive, jih ni priporočljivo prati, saj jih lahko močan tok vode zmečka. Postrežemo jih lahko kot sladico, s smetano, sladoledom ali pa jih dodamo sadni kupi. Pogosto jih uporabimo za pripravo marmelad in tort, izjema pa niso niti omake.

Malinove liste lahko uporabimo sveže ali posušene, in sicer za pripravo zeliščnega čaja.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Maline vsebujejo veliko vlaknin in mangana. Upočasnjujejo prebavni proces, zato smo siti dalj časa. Mangan (mineral v sledeh) ohranja visoko stopnjo presnove in s tem kuri maščobe. Če iščete okusen in učinkovit način za izgubo odvečne teže, so maline najboljša naravna izbira.

Maline delujejo na gube kot prava čarovnija. Iz njih si lahko pripravimo masko za obraz. Prav tako ščitijo kožo pred sončnimi žarki. Antioksidanti v malinah zmanjšujejo starostne pege in razbarvanje kože. S pomočjo malin lahko ohranimo mladosten in zdrav videz kože.

Degeneracija makule je povezana s starostjo – gre za stanje, pri katerem je prizadet naš vid. Zaradi poškodbe mrežnice pride do izgube vida na sredini vidnega polja. Maline so učinkovito naravno sredstvo za preprečevanje nastanka degeneracije makule.

 

Maline vsebujejo:

VITAMIN A – maline vsebujejo veliko vitamina A, ki varuje pred okvaram oči in izboljšuje vid.

RUTIN – maline vsebujejo visoko koncentracijo rutina, ki krepi ožilje.

VITAMIN C – deluje kot odličen antioksidant.

BIOTIN – pomemben je za polne in bleščeče lase ter napeto in prožno kožo.

ELAGINSKA KISLINA – pomembna sestavina malin, ki preprečuje nastajanje rakavih celic. Preprečuje napad na človeški DNK in s tem preprečuje mutacijo.

KETONI – preprečujejo pridobivanje telesne teže. Regulirajo hormon adiponektin in povzročajo dvig stopnje bazalnega metabolizma.

 

Malinovi ketoni imajo že omenjeni pozitivni vpliv na uravnavnje hormona adiponektina v telesu, ki ureja presnovo. Raziskave kažejo, da imajo posamezniki z naravno vitko postavo v organizmu višjo raven hormona kot tisti s prekomerno težo. Višja raven tega hormona prispeva k:

  • manjšanju skladiščnih maščobnih zalog in
  • razbijanju maščobe, tako da jo lahko telo lažje porabi.

 

V skladu s tradicionalno medicino maline:

  • preprečujejo krvavitve (menstrualne, krvavitve iz nosu, dlesni),
  • krepijo ožilje in pretok,
  • lajšajo bolezni živčevja,
  • delujejo rahlo odvajalno,
  • lajšajo težave z mehurjem in ledvicami in
  • delujejo proti povišani temperaturi.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ker so odličen antioksidant, nas lahko zaščitijo pred vnetji in pred razvojem rakavih obolenj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.