Različni kalkulatorji

Mandarine (Citrus reticulata)

Mandarine (Citrus reticulata)

Mandarine so odličen vir vitamina C, folne kisline, in beta-karotena. Prav tako vsebujejo kalij, magnezij ter vitamine B1, B2 in B3. Srednje velika mandarina (70 gramov) vsebuje 1,5 grama vlaknin. Spoznajte mandarine in si preberite celoten opis ...

Mandarine

 

Latinsko ime:

Citrus reticulata

Uporabni del:

Sadež

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Mandarina je plod drevesa mandarinovca iz rodu Citrus in družine Rutaceae. Sadež je izjemno podoben pomaranči, vendar je manjši in manj zaobljen, razlikuje pa se tudi po okusu. Mandarina je manj kisla in ima izrazitejši okus. Zrela mandarina je nekoliko mehka, za svojo velikost precej težka. Ima tanek olup oranžne barve, pod katerim se nahaja bela in zelo grenka plast. Obiramo jih od jeseni do pomladi.

Mandarine imajo dolgo in zanimivo zgodovino. Njihovo ime izhaja iz mesta Tanger v severnem Maroku ob zahodnem vhodu v Gibraltarsko ožino, od koder so bile mandarine leta 1800 poslane iz pristanišča v Evropo in na Florido. Že pred tem pa so jih gojili na Kitajskem in Japonskem več kot 3000 let. Priljubljene so v Sredozemlju.

Obstaja veliko križancev z mandarino, npr. z grenivko ali pa s pomarančno. Mandarine se tradicionalno dodajajo darilom v božičnih nogavicah.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Mandarine najpogosteje olupimo in jih uživamo tako, da iz celote sadeža trgamo posamezne dele. Sveže sadje se uporablja tudi v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Lupina se uporablja sveža ali posušena kot začimba ali pa za dodajanje okusa pecivu in pijačam. Odlične so v kombinaciji s čokolado, iz njih pa se izdeluje tudi eterično olje.

Mandarine so odličen vir vitamina C, folne kisline in beta-karotena. Prav tako vsebujejo kalij, magnezij ter vitamine B1, B2 in B3. Srednje velika mandarina (70 gramov) vsebuje 1,5 grama vlaknin.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Mandarine so odličen vir vitaminov in antioksidantov, ki preprečujejo nastanek vnetij v telesu. Odlične so v boju proti kožnim boleznim in artritisu, uporabimo pa jih lahko za zdravljenje manjših ureznin in ran. Spodbujajo absorpcijo železa iz hrane.

Mandarine sestojijo iz vlaken, kot sta pektin in hemiceluloza, ki omejujeta absorpcijo holesterola v črevesju, kar znižuje tveganje za nastanek debelosti.

Prehranska vlakna v mandarinah izboljšuje prebavo, prav tako pa lahko preprečijo nastanek številnih kroničnih bolezni, kot so rak in srčne bolezni.

Eterično olje mandarin pomaga olajšati želodčne težave, kot je napenjanje, in pomaga sprostiti odvečne količine plina iz organizma. S pomočjo eteričnega olja lahko zdravimo želodčne rane in blažimo vnetja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Krči so lahko blagi ali hudi in lahko povzročijo številne zaplete. Vplivajo lahko na dihalni, prebavni in živčni sistem in povzročijo težave z dihanjem. Eterično olje mandarin je učinkovit spazmolitik, ki pomaga razbremeniti krče.

Podobni članki

Maline (Rubus idaeus)

Maline (Rubus idaeus)

Maline vsebujejo veliko vlaknin in mangana. Upočasnjujejo prebavni proces, zato smo siti dalj časa. .."

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca je bogat vir vitaminov, mineralov, encimov in aminokislin. Že dolgo se uporablja za spodbujanje.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani