Članki in enciklopedije

Poper (Piper nigrum)

Poper (Piper nigrum)

Poper (Piper nigrum)

Zunanja plast popra pomaga pri razgradnji maščobnih celic, zato je uživanje živil s poprom odličen način, da naravno izgubimo odvečno telesno težo. Spoznajte poper in si preberite celoten opis ...

Opis

Poper

 

Latinsko ime:

Piper nigrum

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Poper je rastlina, katere istoimenski plod se uporablja v kulinariki kot začimba. Gre za ovijalko, ki se lahko povzpne v višino tudi do 10 metrov. Uvrščamo jo v družino poprovk (Piperaceae). Svež in zrel plod v premeru meri približno 5 milimetrov, je temnordeče barve in vsebuje eno seme. Za uporabo v kulinariki moramo plodove posušiti. Lahko so črne, rdeče ali bele barve.

Črni poper izvira iz južne Indije, kjer ga gojijo v velikih obsegih. Največji proizvajalec in izvoznik popra na svetu je Vietnam, ki proizvede kar 34 % popra na svetu od leta 2013.

Posušen poper se uporablja že vse od antike in sicer kot zdravilo ter za dodajanje okusa jedem. Gre za eno najpogostejših začimb, ki se uporablja v vseh kuhinjah po svetu. Pikantnost popra je posledica vsebnosti piperina, ki ga ne smemo zamenjati s kapsaicinom (vsebujeta ga paprika in čili).

Črni poper je bil v Grčiji poznan že v 4. stoletju pred našim štetjem, čeprav je bil neobičajna in draga začimba, ki so si jo lahko privoščili le zelo bogati ljudje.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Poper lahko uporabljamo v celih, posušenih zrnih ali pa v mleti obliki. Dodajamo ga lahko slanim jedem, zato pogosto pri glavnem obroku k jedem ponudimo sol in poper. Z njim lahko začinimo juhe, meso, omake, stročnice, krompirjeve jedi, ocvrto jajce in mnoge druge jedi.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Poper poveča izločanje klorovodikove kisline v želodcu in tako olajša prebavo. Urejena prebava je bistvenega pomena za preprečevanje driske, zaprtje in kolik. Poper pomaga tudi pri preprečevanju nastanka črevesnega plina in lahko spodbudi potenje in uriniranje, ki odstranjujeta toksine iz telesa. Zunanja plast popra pomaga pri razgradnji maščobnih celic, zato je uživanje živil s poprom odličen način, da naravno izgubimo odvečno telesno težo. Ko so maščobne celice razčlenjene na njihove sestavne dele, jih telo zlahka obdeluje in jih uporablja za druge, bolj zdrave procese in encimske reakcije.

Poper pomaga zdraviti vitiligo, kožno bolezen, ki povzroči, da nekatera področja kože izgubijo običajno pigmentacijo in postanejo bela. Raziskave kažejo, da lahko vsebnost piperina v popru spodbuja nastanek pigmenta v koži.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Antioksidanti lahko preprečijo ali popravijo škodo, ki so jo povzročili prosti radikali in s tem pomagajo telesu pri preprečevanju raka, bolezni srca in ožilja ter težav z jetri. Prosti radikali so stranski produkt celičnega metabolizma, ki napadajo zdrave celice in povzročajo, da njihova DNK mutira v rakave celice. Antioksidanti, tudi tisti v črnem popru, nevtralizirajo te škodljive snovi in ​​ščitijo naš sistem – tudi pred prezgodnjim staranjem.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov