Članki in enciklopedije

Pšenica (Triticum)

Pšenica (Triticum)

Pšenica (Triticum)

Nasičene maščobe in trans-maščobne kisline povečujejo možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja, medtem ko omega-3-maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za njihov razvoj. Spoznajte pšenico in si preberite celoten opis ...

Opis

Pšenica

Latinsko ime:

Triticum

Uporabni del:

Klasje (zrna)

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Pšenica je kulturna rastlina, ki lahko v višino zraste do 1,5 metra. Uvrščamo jo v družino trav in je ena izmed najstarejših kulturnih rastlin na svetu, ki je vsestransko uporabna. Obstaja kar 27 različnih sort pšenice. Pšenično klasje zori julija ali avgusta, iz klasja pa izluščimo zrna, ki jih uporabljamo v kulinariki.

Navadna pšenica je bila prvotno udomačena v zahodni Aziji v zgodnjem holocenu in se je v prazgodovini od tam razširila v Severno Afriko, Evropo in vzhodno Azijo. Severno Ameriko je prvič dosegla s španskimi pomorščaki v 16. stoletju, glavni izvoznik pšeničnih zrn pa je postala leta 1870. Po vsem svetu se je pšenica izkazala za dobro prilagojeno rastlino, ki je nadomestila veliko drugih vrst žit, npr. ječmen in rž, ki so se nekoč pogosto uporabljale za izdelavo kruha, zlasti v Evropi.

Pred 12.000 leti naj bi pšenico poznali in uporabljali tudi v Karačadagski gorski regiji, vendar so poznali samo divjo pšenico.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Iz zrn pšenice lahko pripravimo moko, ki jo uporabimo za peko kruha. Pogost način uporabe je tudi priprava olja iz pšeničnih kalčkov, ki ga lahko uporabljamo za zdravljenje mnogih težav in simptomov bolezni.

Iz pšenice lahko pripravimo obkladke, ki nam lahko pomagajo tudi pri odpravi bolečin na različnih delih telesa.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Pšenica ima naravno sposobnost zniževanja telesne teže, zato jo lahko uporabimo kot pomoč pri zdravem načinu hujšanja. Ženske, ki so v daljših obdobjih uživale polnozrnate izdelke, so dosegle precej večjo izgubo telesne teže kot ostale osebe.

Nasičene maščobe in trans-maščobne kisline povečujejo možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja, medtem ko omega-3-maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za njihov razvoj. Žita, kot npr. pšenica, so izjemno učinkovita pri bolnikih z motnjami v presnovi. Običajne vrste metabolnih sindromov vključujejo visceralno debelost, znano tudi kot "hruškasto oblikovano" telo, visoke trigliceride, nizke ravni zaščitnega holesterola HDL in visok krvni tlak. Pšenica nas ščiti pred vsemi temi težavami.

Pšenica je bogata z magnezijem, mineralom, ki deluje kot ko-faktor za več kot 300 encimov. Ti encimi sodelujejo pri porabi inzulina in izločanju glukoze. Redna uporaba pšenice spodbuja zdrav nadzor krvnega sladkorja. Sladkorni bolniki lahko nadzorujejo raven sladkorja v krvi, tako da v prehrano namesto riža vnesejo pšenico.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Pšenica vsebuje lignane, fitonutriente, ki delujejo kot hormonske snovi. Lignani pogosto zasedajo hormonske receptorje našega telesa, s čimer zmanjšajo nekatere dejavnike tveganja za nastanek raka debelega črevesa.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov