Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj lahko holesterol povzroči nastanek ateroskleroze in krvnih strdkov. Spoznajte vanilijo in si preberite celoten opis...

Vanilija

Latinsko ime:

 Vanilla planifolia

Uporabni del:

Strok

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Vanilija je ime za strok rastline iz rodu kukavičevk, ki izvira iz Mehike. Poznamo več vrst rastlin vanilije, danes pa po celem svetu gojijo predvsem tri vrste rastline. To so V. planifolia, ki se goji na Madagaskarju, Reunionu in drugih tropskih območjih vzdolž Indijskega oceana, V. tahitensis, gojena ob južnem Tihem oceanu in V. pompona, ki jo najdemo v Srednji in Južni Ameriki ter v Indiji. Je druga najdražja začimba na svetu (prvo mesto je zasedel žafran).

Po ljudskem prepričanju so bili ljudje iz Totonaca, ki so naseljevali vzhodno obalo Mehike prvi, ki so gojili vanilijo. Po Totonacovi mitologiji je bila tropska vanilija rojena, ko je princesa Xanat, ki ji je njen oče prepovedal poroko z navadnim smrtnikom, z ljubimcem pobegnila v gozd. Oba so ujeli in obglavili. Ko se je njuna kri dotaknila tal, je iz tal zrastla prva tropska vanilija.

Do sredine 19. stoletja je bila Mehika glavni proizvajalec vanilije. Leta 1819 so francoski podjetniki pošiljali vanilijo na otoka Réunion in Mauritius v upanju, da bodo tam pričeli s proizvodnjo vanilije. Potem, ko je Edmond Albius odkril, kako hitro ročno opraševati cvetove, so vanilije zares pričele uspevati.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Vanilijo lahko v kulinariki uporabimo v treh oblikah: kot izvleček, v obliki praška in v obliki stroka.

Aromatiziranje živil z vanilijo  lahko dosežemo z dodajanjem vanilijevega izvlečka ali s kuhanjem vanilijevih strokov. Naravna vanilija daje hrani (predvsem sladicam) značilno rumenkasto barvo in močan aromatski okus. Glavni način uporabe vanilije je priprava vanilijevega sladoleda.

Pogosto jo uporabljamo za izboljšanje okusa karamele in kremaste kave.

V kozmetični industriji se vanilija uporablja kot vonj za številne kozmetične izdelke, izjema pa ni niti uporaba pri pripravi parfumov.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj lahko holesterol povzroči nastanek ateroskleroze in krvnih strdkov.

Več stoletij je bila vanilija uporabljena za preprečevanje nastajanja vnetij v telesu. Je učinkovito sredstvo za zdravljenje vnetja jeter, prav tako pa nam pomaga pri lajšanju simptomov artritisa, protina in drugih vnetnih bolezni.

Zaradi mnogih zdravilnih učinkov na kožo in lase je pogosto vključena v sredstva za nego kože in las.

Deluje antibakterijsko, zato si lahko z njo pomagamo tudi pri zdravljenju aken.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Vanilija v aromaterapiji neposredno vpliva na možgane in poskrbi za občutek miru, pri čemer zmanjšuje tudi stres.

 

Podobni članki

Tavžentroža (Centaurium minus)

Tavžentroža (Centaurium minus)

Tavžentroža spodbuja nastanek zakasnele menstruacije in lajša krče, poleg tega pa zmanjšuje tveganje.."

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan najpogosteje uporabljamo za odpravljanje dražečega kašlja, vnetega grla in bronhitisa, z nji.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani