Članki in enciklopedije

Vanilija (Vanilla planifolia)

Vanilija (Vanilla planifolia)

Vanilija (Vanilla planifolia)

Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj lahko holesterol povzroči nastanek ateroskleroze in krvnih strdkov. Spoznajte vanilijo in si preberite celoten opis ...

Opis

Vanilija

 

Latinsko ime:

Vanilla planifolia

Uporabni del:

Strok

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Vanilija je ime za strok rastline iz rodu kukavičevk, ki izvira iz Mehike. Poznamo več vrst vanilije, danes pa po celem svetu gojijo predvsem tri vrste rastline. To so V. planifolia, ki se goji na Madagaskarju, Reunionu in drugih tropskih območjih vzdolž Indijskega oceana, V. tahitensis, gojena ob južnem Tihem oceanu in V. pompona, ki jo najdemo v Srednji in Južni Ameriki ter v Indiji. Je druga najdražja začimba na svetu.

Po ljudskem prepričanju so bili pripradniki domorodnega ljudstva Totonac, ki so naseljevali vzhodno obalo Mehike, prvi, ki so gojili vanilijo. Po njihovi mitologiji je bila tropska vanilija rojena, ko je princesa Xanat z ljubimcem pobegnila v gozd, ker ji je njen oče prepovedal poroko z navadnim smrtnikom. Oba so ujeli in obglavili. Ko se je njuna kri dotaknila tal, je iz tal zrasla prva tropska vanilija.

Do sredine 19. stoletja je bila Mehika glavni proizvajalec vanilije. Leta 1819 so francoski podjetniki pošiljali vanilijo na otoka Réunion in Mauritius v upanju, da bodo tam pričeli s proizvodnjo vanilije. Potem, ko je Edmond Albius odkril, kako hitro ročno oprašiti cvetove, so vanilije zares pričele uspevati.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Vanilijo lahko v kulinariki uporabimo v treh oblikah: kot izvleček, v obliki praška in v obliki stroka.

Aromatiziranje živil z vanilijo lahko dosežemo z dodajanjem vanilijevega izvlečka ali s kuhanjem vanilijevih strokov. Naravna vanilija daje hrani (predvsem sladicam) značilno rumenkasto barvo in močan aromatičen okus. Glavni način uporabe vanilije je priprava vanilijevega sladoleda. Pogosto jo uporabljamo tudi za izboljšanje okusa karamele in kremaste kave.

V kozmetični industriji se vanilija uporablja kot aroma za številne kozmetične izdelke, izjema pa ni niti uporaba pri pripravi parfumov.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj lahko holesterol povzroči nastanek ateroskleroze in krvnih strdkov.

Več stoletij je bila vanilija uporabljena za preprečevanje vnetij v telesu. Je učinkovito sredstvo za zdravljenje vnetja jeter, prav tako pa nam pomaga pri lajšanju simptomov artritisa, protina in drugih vnetnih bolezni.

Zaradi mnogih zdravilnih učinkov je pogosto vključena v sredstva za nego kože in las.

Deluje antibakterijsko, zato si lahko z njo pomagamo tudi pri zdravljenju aken.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Vanilija v aromaterapiji neposredno vpliva na možgane in poskrbi za občutek miru, pri čemer zmanjšuje tudi stres.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.