Članki in enciklopedije

Žajbelj (Salvia officinalis)

Žajbelj (Salvia officinalis)

Žajbelj (Salvia officinalis)

Stari Grki in Rimljani so žajbljeve liste uporabljali kot obloge za zdravljenje ran. Rimljani so žajbelj prinesli tudi v Veliko Britanijo, kjer je zaradi antibakterijskih lastnosti kmalu postal priljubljen dodatek v kulinariki. Spoznajte žajbelj in si preberite celoten opis ...

Opis

Žajbelj

 

Latinsko ime:

Salvia officinalis

Uporabni del:

Listi, cvetovi

Druga imena:

Čistec, kadulja, vrtni žajbelj

 

Splošni opis in zgodovina:

Žajbelj je trajnica, zimzeleni grm z olesenelimi stebli. Prepoznamo ga po značilnih, sivkasto obarvanih zdravilnih listih in cvetovih vijolične barve. Na površini listov najdemo drobne dlačice, ki vsebujejo eterično olje. Rastlina izvira iz južne Evrope in Sredozemlja. Kljub temu, da domuje v sredozemski regiji, je danes razširjen po vsem svetu – kot okrasna rastlina in kot začimba.

Ime Salvia prihaja iz latinske besede salvere, ki pomeni »ozdraviti«. Prvi je žajbelj leta 1753 opisal Carl Linnaeus. Zaradi zdravilnih lastnosti in uporabe v kulinariki so ga gojili že v starem veku, pripisovali pa so mu tudi številne čudežne lastnosti. Stari Grki in Rimljani so žajbljeve liste uporabljali kot obloge za zdravljenje ran. Rimljani so žajbelj prinesli tudi v Veliko Britanijo, kjer je zaradi antibakterijskih lastnosti kmalu postal priljubljen dodatek v kulinariki. Okrasne vrste žajblja so bile prvič omenjene leta 1768.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Iz žajblja lahko pripravimo poparek. Potrebujemo 2,5 g žajblja, ki ga poparimo z 2,5 dcl vode. Pripravek pustimo stati 3 minute, nakar ga precedimo in popijemo pred obrokom.

Pripravimo si lahko tudi poparek za lajšanje bolečin: 20 g zelišča prelijemo s pol litra vrele vode. Pustimo stati 10 minut in precedimo. Vanj namočimo gazo in jo položimo na obolelo mesto.

Pogosto ga uporabljamo tudi za pripravo kozmetike, predvsem v losjonih za nego kože ali šamponih za nego las.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Žajbelj deluje kot diuretik, pospešuje menstruacijo, pomaga pri revmi, preprečuje nastanek kardiovaskularnih obolenj, blaži simptome astme, odpravlja utrujenost, odpravlja potenje (zlasti v puberteti), pomaga izločati sluz iz dihal, s čimer lajša težave z dihanjem, čisti kri in deluje protivnetno.

Uporabimo ga lahko za lajšanje težav oz. zdravljenje vnetja črevesa, želodca, jeter, žolčnika in sečil.

Zagotovo pa ga vsi poznamo po blagodejnem učinku na težave z ustno votlino, kot so vnetje dlesni, slab zadah, vneta ustna sluznica, afte v ustih, zobobol in vnetje mandeljev.

Z žajbljem si lahko pomagamo tudi pri pikih žuželk in pri izpiranju ran, saj deluje antiseptično in spodbuja celjenje; pri belem toku in pri živčni napetosti.

Vonj žajbljevih listov lahko izboljša razpoloženje.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ker ima žajbelj protivnetne lastnosti, nam lahko pomaga tudi pri preprečevanju nastanka bakterijskih in virusnih okužb ter pri krepitvi imunskega sistema.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.