Različni kalkulatorji

Hijiki

Hijiki

Hijiki je ena izmed najbolj zdravih vrst morskih alg, ki jo je mogoče zelo preprosto vključiti v svoj prehranjevalni režim. Spoznajte hijiki in si preberite celoten opis.

Hijiki


Kratek opis:
Hijiki poznamo pod znanstvenim imenom Sargassum fusiforme in je vrsta morske alge, ki je rjave ali dolgočasno zelene barve. Raste na obalah na Japonskem, Kitajskem in v Koreji, z leti pa je postala ena izmed glavnih sort morskih alg v številnih kulturnih jedeh. Hijiki je vsestransko uporabna, saj se hitro posuši in pri tem ohrani večino svojih hranil. V suhi obliki se nato izvaža po vsem svetu, saj se dodaja k juham, sojinim omakam, ribjim jedem in krompirju.


Hijiki je ena izmed najbolj zdravih vrst morskih alg, ki jo je mogoče zelo preprosto vključiti v svoj prehranjevalni režim. Hijiki vsebuje široko paleto za telo pomembnih mineralov, pa tudi večje količine prehranskih vlaken, vitamina K, kalcija, železa, magnezija in joda.


Indikacije za uporabo:

  • Hormonske motnje. O jodu govorimo zelo redko, čeprav je to bistven del naše prehrane, ki je zelo pomemben za ohranjanje zdravja. Jod igra pomembno vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Čeprav so velike količine joda lahko zelo škodljive, večina ljudi zaužije premalo joda, hijiki alge pa so odličen naravni vir joda.
  • Težave s prebavo. Morske alge so pravzaprav listnata zelenjava, ki prihaja iz morja. Vsebujejo ogromno prehranskih vlaknin, ki skrbijo za normalen potek prebave. Prehranske vlaknine spodbujajo peristaltično gibanje in tako premikajo hrano skozi prebavni trakt, s čimer izboljšajo vnos hranil v telo in preprečijo nastanek zaprtja.
  • Pomanjkanje energije. Hijiki vsebuje večje količine železa, nekatere sorte ga vsebujejo kar 5× več kot piščančja jetra. Železo je ključnega pomena za povečanje energije.
  • Težave s kostmi. Kosti se z leti obrabijo. Deloma jim lahko pomagamo z vnosom hranil, ki jim koristijo. Hijiki alge so bogate s hranili, kot je kalcij, ki je izjemno pomemben za ohranjanje zdravih kosti.

 

Priporočilo za uporabo:
Hijiki si lahko privoščimo v tradicionalnih jedeh, na voljo pa je tudi v obliki prehranskega dopolnila.


Stranski učinki:
Hijiki vsebuje anorganski arzen, ki je strupena snov, vendar bi morali zaužiti zelo visoke količine alge, da bi lahko arzen negativno vplival na naše telo, kar pa je praktično nemogoče. Uporaba alge hijiki ni prepovedana v nobeni državi, seveda pa se je potrebno držati priporočil glede omejitve uživanja. 


Kontraindikacije:
Uživanju alge naj se izogibajo ljudje s težavami pri delovanju ščitnice. Nosečnice in doječe matere naj se pred pričetkom jemanja posvetujejo s svojim zdravnikom. 


Ali ste vedeli?

  • Hijiki alga se uporablja kot naravna pomoč pri nespečnosti, saj spodbuja proizvodnjo hormonov, ki sproščajo in nam pomagajo premagati stres.
  • Hijiki je že stoletja del japonske prehrane.
  • Prispeva k boljšemu zdravju in k naravni lepoti.

Podobni članki

Nori

Nori

Znanstvene raziskave so potrdile, da imajo kemične spojine, ki jih najdemo v algi nori, protikancero.."

Kombu ali Konbu

Kombu ali Konbu

Kombu ali konbu je ena izmed treh najbolj priljubljenih alg na Japonskem. Poleg Kombu sta na Japonsk.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani