Članki in enciklopedije

Irski mah - Chondrus crispus

Irski mah - Chondrus crispus

Irski mah - Chondrus crispus

Irski mah je odlična alternativa želatini, saj deluje kot želirno sredstvo in se lahko uporablja za pripravo enolončnic, juh, solat in solatnih prelivov. Spoznajte irski mah in si preberite celoten opis.

Opis

Irski mah - Chondrus crispus


Kratek opis:
Irski mah je rdeča alga, ki jo najdemo ob skalah v plitkih vodah. Med lakoto v 19. stoletju je bil irski mah zelo pogosto uporabljen kot vir hranilnih snovi. Uporabljal se je kot krma za živino, pa tudi za polnjenje žimnic in kot zgoščevalec tiskarskih barv. Na Irskem so ga ljudje jemali s seboj na potovanja, saj so verjeli, da jim zagotavlja zaščito in varnost. Zelo pogosto so irski mah uporabljali za zdravljenje pljučnice in tuberkuloze. 
Tradicionalno se je irski mah uporabljal v proizvodnji usnja, mil in papirja. Velikokrat je bil dodan k zobnim pastam, losjonom, kremam in živilom. 
Žlica irskega maha vsebuje približno 5 kalorij, 0,02 g maščobe, 0,1 g prehranskih vlaken in 0,06 g vseh sladkorjev. Vsebuje 11 % železa, 5 % vitamina B9, 4 % vitamina B2 in 3 % magnezija.


Indikacije za uporabo:

 • Slabokrvnost oziroma anemija. Anemija je posledica pomanjkanja hemoglobina in rdečih krvnih celic v telesu. Posledica anemije je pomanjkanje energije, pojavijo pa se tudi drugi simptomi, kot so bleda koža, omedlevica in vrtoglavica. Irski mah vsebuje železo, ki nas lahko pomaga zaščititi pred anemijo.
 • Pomanjkanje energije. Železo pomaga pri transportu kisika v celice. Pomanjkanje železa vodi v utrujenost.
 • Slabše kognitivne sposobnosti. Železo podpira funkcije možganov, saj oskrbuje možgane s kisikom. Približno 20 % vsega kisika v telesu uporabljajo možgani. Pomanjkanje železa povzroči motnje kognitivnih funkcij, vključno z motnjami pomnjenja in koncentracije. 
 • Slabše delovanje imunskega sistema. Železo je nujno potrebno za absorpcijo hranil in prebavo. V nasprotnem primeru pride do pomanjkljivega delovanja imunskega sistema, zato je posameznik bolj izpostavljen okužbam. 

 

Priporočilo za uporabo:
Irski mah je odlična alternativa želatini, saj deluje kot želirno sredstvo in se lahko uporablja za pripravo enolončnic, juh, solat in solatnih prelivov. Pogosto se uporablja kot stabilizator v mlečnih izdelkih, na voljo pa je tudi v obliki prehranskega dopolnila.


Stranski učinki:
Irski mah ne sme priti v stik z očmi, saj bi lahko povzročil draženje. 


Kontraindikacije:
Uporaba je prepovedana za ljudi z motnjami strjevanja krvi, saj irski mah redči kri. Izogibati se ga morajo tudi ljudje z obolenji ščitnice, saj vsebuje veliko joda. Nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. 


Ali ste vedeli?

 • Irski mah je bil v medicinske namene uporabljen vse od leta 1830.
 • Uporaba v medicinske namene se je ohranila vse do danes.
 • Na Jamajki se irski mah uporablja kot naravni afrodiziak.
 • Uporablja se za zdravljenje pljučnih bolezni. 
 • Pomirja sluznico v prebavnem traktu in ima blag odvajalni učinek.
 • Uporablja se za zdravljenje bronhitisa.
 • Olajša vnetje sečil. 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.