Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Nori

Nori

Znanstvene raziskave so potrdile, da imajo kemične spojine, ki jih najdemo v algi nori, protikancerogene lastnosti. Nori je idealna izbira za na pot, saj vsebuje veliko hranilnih snovi. Spoznajte nori in si preberite celoten opis...

Nori


Kratek opis:
Nori je vrsta užitnih morskih alg, ki se pogosto uporablja v azijskih kuhinjah. Njeno ime izvira iz japonskega jezika in se nanaša na posušene liste rdečih morskih alg, imenovanih porphyra yezoensis in porphyra tenera. Nori ob sušenju postane črno-zeleno obarvana. V azijskih državah se pogosto uporablja za pripravo prigrizkov, v Ameriki pa se tradicionalno uporablja za pripravo znamenitega sušija. 


Nori vsebuje zelo visoke količine vitamina B12, zato je še posebej priljubljena pri ljudeh z vegetarijanskim načinom prehranjevanja. Prav tako je alga pomemben prehranski vir joda, katerega pomanjkanje lahko povzroči duševno zaostalost pri otrocih, hipotiroidizem in povečanje žleze ščitnice. 


Bogata je z nenasičenimi maščobnimi kislinami (vsebuje linolno, linolensko in arahidonsko kislino), kar 50% maščobnih kislin v algi nori pa predstavlja EPA kislina. Nori vsebuje tudi visoko koncentracijo inositola in holina, ki sodelujeta pri porabi maščob in hranita možganske celice.


Indikacije za uporabo:
Znanstvene raziskave so potrdile, da imajo kemične spojine, ki jih najdemo v algi nori, protikancerogene lastnosti. Raziskovalci laboratorija za morsko biokemijo Mie University na Japonskem so ugotovili, da osnovna prehrana, ki ji je dodana alga nori, preprečuje nastanek metastaz v črevesu.
Alga nori se uporablja za izboljšanje splošnega zdravja in prispeva k boljšemu počutju.


Priporočilo za uporabo:
Nori se v večini primerov uporablja za pripravo napitkov, zaužijemo pa jo lahko tudi v kulinaričnih specialitetah – ena izmed njih je suši. Nori in morske alge na splošno so super živila, ki lahko v primeru redne vključenosti v vsakodnevno prehrano prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju vsakega posameznika.


Stranski učinki:
Nori vsebuje veliko natrija, zato bi lahko dolgotrajno uživanje večjih količin alge vodilo v nastanek kronične ledvične odpovedi, ciroze in kongestivnega srčnega popuščanja. V kolikor se držimo navodil za uživanje, do tega seveda ne more priti. 


Kontraindikacije:
Uživanju naj se izogibajo ljudje, ki jemljejo zdravila za krvni tlak. Prav tako naj alg ne uživajo posamezniki z obolenji ščitnice, nosečnice in doječe matere pa naj se pred pričetkom uporabe posvetujejo s svojim zdravnikom.


Ali ste vedeli?

  • Nori se tradicionalno uporablja za pripravo sušija.
  • Uporaba je pogostejša v korejski in japonski kuhinji, redkejša pa na Kitajskem.
  • Nori se je najprej uporabljala v obliki paste.
  • Japonska je največja proizvajalka alge nori na svetu – v letu 2003 so proizvedli kar 10 milijard listov.
  • Nori vsebuje ogromno jodu, vitamina A, vitamina C in mangana, pa tudi veliko drugih vitaminov in mineralov.
  • Ima hrustljavo teksturo.
  • Temnejša barva alge nori pomeni kakovostnejši izdelek.
  • Nori je idealna izbira za na pot, saj vsebuje veliko hranilnih snovi.

 

Podobni članki

Kombu ali Konbu

Kombu ali Konbu

Kombu ali konbu je ena izmed treh najbolj priljubljenih alg na Japonskem. Poleg Kombu sta na Japonsk.."

Litothamnium calcareum

Litothamnium calcareum

Lithothamnium zaradi svoje sposobnosti koncentriranja hranilnih snovi v morski vodi v sebi vsebujejo.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani