Članki in enciklopedije

Slez (Althaea officinalis)

Slez (Althaea officinalis)

Slez (Althaea officinalis)

Grški zdravnik Hipokrat je zabeležil uporabo sleza v primeru zdravljenja ran. Dioskorid, prav tako grški zdravnik, je uporabo sleza predpisoval v primeru težav z zobmi in ustno votlino. Spoznajte slez in si preberite celoten opis ...

Opis

Slez

 

Latinsko ime:

Althaea officinalis

Uporabni del:

Listi, cvetovi, korenina

Druga imena:

Ajbiš, beli slez, beli popelj

 

Splošni opis in zgodovina:

Slez je trajnica, ki jo uvrščamo v družino slezenovk (Malvaceae). Prepoznamo ga po pokončnih steblih, ki niso zelo razvejana, v višino pa lahko zraste do metra in pol. Listi imajo na svoji površini majhne dlačice, njihov rob pa je nazobčan. Slezov cvet je bele ali bledo roza barve, v premeru meri do 2 centimetra. Korenine se precej razrastejo. Plod sleza je pokovec. Rastlina izvira iz Evrope, zahodne Azije in Severne Amerike. Po vsem svetu se uporablja kot zdravilna, pa tudi kot okrasna rastlina.

Grški zdravnik Hipokrat je zabeležil uporabo sleza v primeru zdravljenja ran. Dioskorid, prav tako grški zdravnik, je uporabo sleza predpisoval v primeru težav z zobmi in ustno votlino. Zeliščarji v obdobju renesanse so slez uporabljali pri težavah z vnetnim grlom, želodčnih težavah, gonorejo in v primeru okužb ustne votline. V srednjem veku je morala oseba, ki je bila nečesa obtožena, prijeti vroče železo, da bi dokazala svojo nedolžnost. Če ni utrpela resnih opeklin, naj bi bila nedolžna. Zapisi iz srednjega veka navajajo, da je mazanje dlani z mazilom, izdelanim iz sleza, omililo nastanek kožnih opeklin.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Uporaba sleza v kulinarične namene je slabše poznana, vendar kljub temu obstaja nekaj načinov, kako lahko slez uporabimo tudi pri pripravi hrane. Mlade slezove liste pogosto dodajamo v juhe in solate, kot prilogo k mesu pa jih lahko ponudimo, če jih predhodno pokuhamo. Pri pripravi hrane lahko uporabimo tudi slezove korenine in sicer tako, da jih pokuhamo ali pa jih popečemo na maslu. Pogost način uporabe je tudi priprava slezovega sirupa ali karamelnih bombonov.

S slezovim čajem lahko odpravimo diarejo. Potrebujemo ¼ litra vode, 20 g slezovih listov, 20 g ptičje dresni in 20 g posušenih borovnic. Vodo zavremo in z njo prelijemo ostale sestavine. Počakamo 15 minut, nakar čaj precedimo. Uživamo ga večkrat dnevno, nesladkanega.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Slez predvsem v koreninah vsebuje veliko sluzi, ki varuje sluznico naših organov. Z njim si lahko pomagamo pri dražečem kašlju in težavah z dihali, odlično pa deluje tudi na naš prebavni sistem.

V preteklosti so ga pogosto uporabljali za zdravljenje vnetja spolovil.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Z uporabo sluzi iz korenin sleza lahko zdravimo različne kožne težave. Najpogosteje se uporablja za zdravljenje kožnih poškodb, razjed, manjših opeklin in vnetij.

Slezove korenine so zelo učinkovite pri zdravljenju cist, ki se razvijejo v telesu.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.