Različni kalkulatorji

Tokoferol (Tocopherol)

Tokoferol (Tocopherol)

Tokoferol ali vitamin E je vitamin, ki je topen v maščobah in je naravni antioksidant, ki ga lahko izoliramo iz rastlinskega olja. Spoznajte tokoferol in si preberite celoten opis...

Tokoferol (Tocopherol)


Kaj je tokoferol?

Tokoferol ali vitamin E je vitamin, ki je topen v maščobah in je naravni antioksidant, ki ga lahko izoliramo iz rastlinskega olja. Prepoznamo ga kot viskozno olje, ki spreminja barvo od rumene do rjavo rdeče. Namesto samega tokoferola se v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego pogosto uporabljajo estri tokoferola. 

Tokoferoli so pravzaprav organske spojine, ki spadajo med fenole (kemijske spojine, ki imajo –OH hidroksilno skupino vezano na aromatski obroč). Poznamo štiri vrste tokoferolov: alfa, beta, gama in delta, pri čemer naj bi imel alfa največjo antioksidativno moč, delta pa najmanjšo.

V naravi se tokoferol običajno pojavlja kot mešanica zgoraj naštetih tokoferolov in tokotrienolov, najdemo pa ga npr. v olju pšeničnih kalčkov.


Prednosti uporabe tokoferola:

  • Olja ščiti pred žarkostjo.
  • Pomaga v boju proti prostim radikalom.
  • Spodbuja zadrževanje vlage v koži.
  • Izboljša elastičnost kože.
  • Zmanjšuje posledice UV žarkov.
  • Spodbuja celjenje ran.
  • Lajša vnetja.

Podobni članki

Tokoferil acetat (Tocopheryl Acetate)

Tokoferil acetat (Tocopheryl Acetate)

Tokoferil acetat je oblika vitamina E, naravno sredstvo za nego kože in antioksidant. Spoznajte toko.."

Titanov dioksid (Titanium Dioxide)

Titanov dioksid (Titanium Dioxide)

Titanov dioksid deluje kot filtrirna sestavina za zaščito pred soncem - pomaga zaščititi kožo. Spozn.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani