Članki in enciklopedije

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E

Z uživanjem prehrane, bogate z vitaminom E, lahko zdravimo in preprečimo bolezni srca in ožilja, izognemo pa se lahko tudi visokemu krvnemu tlaku. Spoznajte vitamin E in si preberite celoten opis...

Opis

Vitamin E

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Vitamin E ima v našem telesu vlogo antioksidanta, saj preprečuje nastanek poškodb zaradi prostih radikalov in upočasnjuje znake staranja. Koristi vitamina E pa se tukaj še ne končajo. Gre za v maščobi topen vitamin, ki je nujno potreben za pravilno delovanje številnih organov, encimskih dejavnosti in nevroloških procesov.

Z uživanjem prehrane, bogate z vitaminom E, lahko zdravimo in preprečimo bolezni srca in ožilja, izognemo pa se lahko tudi visokemu krvnemu tlaku.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje vitamina E je redek pojav, za katerega strokovnjaki menijo, da ga ne povzročajo slabe prehranske navade. Večje tveganje za pomanjkanje vitamina E obstaja pri dojenčkih z nizko telesno težo, posameznikih z motnjami v absorpciji maščob (vnetna črevesna bolezen) in pri tistih s cistično fibrozo. Pri omenjenih stanjih je težava v moteni absorpciji maščob, vemo pa, da so maščobe nujno potrebne za absorpcijo vitamina E.

Simptomi pomanjkanja lahko vključujejo izgubo koordinacije mišic in slabovidnost.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let): deklice potrebujejo dnevno 5 mg, dečki pa 6 mg.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 8 mg.

Otroci (7-9 let): deklice potrebujejo dnevno 9 mg, dečki pa 10 mg.

Otroci (10-12 let): deklice potrebujejo dnevno 11 mg, dečki pa 13 mg.

Otroci (13-14 let): deklice potrebujejo dnevno 12 mg, dečki pa 14 mg.

Mladostniki (15-18 let): deklice potrebujejo dnevno 12 mg , fantje pa 15 mg.

Odrasli: ženske potrebujejo dnevno 12 mg (nosečnice 13 mg, doječe matere 17 mg) moški pa 13-15 mg.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Strokovnjaki menijo, da lahko predoziranje z vitaminom E poveča tveganje za razvoj hemoragične možganske kapi za kar 22%. Eden resnih stranskih učinkov vitamina E je povečano tveganje za nastanek krvavitev.

Visoki odmerki vitamina E lahko sicer povzročijo slabost, drisko, želodčne krče, utrujenost, šibkost in glavobol.

 

Dober vir hranil:

Vitamin E najdemo le v rastlinskih živilih, vključno z nekaterimi olji, oreški, sadjem in pšeničnimi kalčki. Če želimo izpolniti naše dnevne potrebe po vitaminu E, moramo uživati:

  • Sončnična semena,

  • mandlje,

  • lešnike,

  • pšenične kalčke,

  • mango,

  • avokado,

  • brokoli,

  • špinačo,

  • kivi,

  • paradižnik.

 

Ali ste vedeli?

Tvorba prostih radikalov izhaja iz različnih kemičnih reakcij v telesu in je osnova za razvoj številnih bolezni, kot so bolezni srca, hipertenzija, senilnost, artritis in rak. Brez vitamina E so celične membrane in DNK manj zaščitene pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Vitamin E kot antioksidant pomaga stabilizirati celične membrane in zaščititi telesna tkiva.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov