Članki in enciklopedije

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K

V eni izmed študij so zdravi starostniki, stari nad 70 let, z visoko vsebnostjo vitamina K v krvi dosegli odlične rezultate pri testiranju epizodičnega spomina. Spoznajte vitamin K in si preberite celoten opis...

Opis

Vitamin K

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Vitamin K je vitamin, ki je topen v maščobi, zato ga naše telo shranjuje v maščobnem tkivu in jetrih. Poznamo ga po njegovi vlogi pri nastajanju krvnih strdkov, proces pa imenujemo koagulacija (strjevanje krvi). Pomembno vlogo ima tudi pri ohranjanju zdravih kosti.

Za razliko od drugih vitaminov in mineralov, se vitamin K običajno ne uporablja v obliki prehranskega dopolnila. V resnici gre za skupino spojin, izmed katerih je najpomembnejša spojina vitamin K1, sledi pa mu vitamin K2.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje vitamina K je zelo redek pojav. Najdemo ga namreč v temni listnati zelenjavi, izdelujejo pa ga tudi bakterije v našem črevesju. Jemanje antibiotikov lahko uniči črevesne bakterije, predvsem pri ljudeh, ki imajo v črevesju majhno količino bakterij. Absorpcijo vitamina K lahko otežijo:

  • Celiakija,

  • Chronova bolezen,

  • hemodializa,

  • resne opekline.

Pomanjkanje vitamina K lahko povzroči krvavitev, predvsem iz dlesni in nosu.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 15 µg.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 20 µg.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 30 µg.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 40 µg.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 50 µg.

Mladostniki (15-18 let): deklice potrebujejo dnevno 60 µg , fantje pa 70 µg.

Odrasli: ženske potrebujejo dnevno 60-65 µg, moški pa 70-80 µg.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Predoziranje z vitaminom K iz prehrane je skorajda nemogoče. Do predoziranja najpogosteje pride, če uživamo preveč vitamina K3. Preveliko odmerjanje lahko povzroči zlatenico, zardevanje in znojenje.

 

Dober vir hranil:

Vitamin K najdemo v:

  • Govejih jetrih,

  • zelenem čaju,

  • brokoliju,

  • ohrovtu,

  • špinači,

  • zelju,

  • špargljih,

  • temni listnati zelenjavi.

 

Zamrzovanje živil lahko uniči vitamin K, segrevanje pa nima vpliva nanj.

Vitamin K1 izhaja iz listnate zelenjave, vitamin K2 pa najdemo v mesu, sirih in jajcih, sintetizirajo pa ga tudi bakterije.

 

Ali ste vedeli?

Povečano koncentracijo vitamina K v krvi povezujemo z izboljšano funkcijo spomina pri starostnikih. V eni izmed študij so zdravi starostniki, stari nad 70 let, z visoko vsebnostjo vitamina K v krvi dosegli odlične rezultate pri testiranju epizodičnega spomina.

Vitamin K lahko pripomore k znižanju krvnega tlaka in sicer s preprečevanjem mineralizacije v arterijah. To omogoča krvi prosti prehod skozi telesne žile. Mineralizacija se pogosto pojavi s starostjo in je glavni dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Dokazano je, da povečan vnos vitamina K (še vedno v mejah normale!) zmanjša tveganje za nastanek možganske kapi.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov