Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je sestavljen iz številnih antioksidantov, ki telesu pomagajo pri obrambi pred prostimi radikali. Preverite njegove odlične učinke tukaj!

Vitamin E je vitamin, ki se topi v maščobi. Največ ga najdemo v hladno stiskanih oljih,oreščkih, avokadu, morski hrani, žitaricah, mesu, perutnini, jajcah, sadju, zelenjavi in olju pšeničnih kalčkov.


Vitamin E je sestavljen iz številnih antioksidantov, ki telesu pomagajo pri obrambi pred prostimi radikali, katerim smo zaradi onesnaženja in dodatkov v hrani izpostavljeni. Znano je tudi, da vitamin E preprečuje razvoj degeneracijskih bolezni, kot so bolezni srca, artritis, sladkorna bolezen in rak. Če uživate dovolj vitamina E bo vaša koža videti mlajša in bolj sijoča, preprečuje pa tudi nastanek gubic.

Pomanjkanje vitamina E prepoznate po naslednjih znakih: utrujenost, prezgodnje staranje, razširjenje ali vnete krčne žile in rane, ki se zelo počasi celijo.

 

Zakaj se uporablja Vitamin E?

  • Vitamin E se za zdravljenje pomanjkanja tega vitamina redko uporablja, vendar se lahko pojavijo pri ljudeh z nekaterimi genetskimi motnjami in zelo nizko težkih nedonošenčkih.
  • Nekateri ljudje uporabljajo vitamin E za zdravljenje in preprečevanje bolezni srca in krvnih žil, vključno otrdelost arterij, srčnega napada, bolečinah v prsih, bolečinah v nogah zaradi zamašenih arterije  in visokemu krvnemu tlaku.
  • Vitamin E se uporablja tudi za zdravljenje diabetesa in komplikacij. Uporablja se za preprečevanje raka, zlasti pljučnega in raka ustne votline pri kadilcih; kolorektalnemu raku, polipih ter želodca, prostate in raka trebušne slinavke.
  • Nekateri ljudje uporabljajo vitamina E za bolezni možganov in živčnega sistema, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi demencami, Parkinsonove bolezni, nočni krči, sindroma nemirnih nog in epilepsije, skupaj z drugimi zdravili. Vitamin E se uporablja tudi za Huntingtonove, in druge vrste bolezni, ki vključujejo živčevje in mišice.
  • Ženske uporabljajo vitamin E za preprečevanje zapletov v pozni nosečnosti zaradi visokega krvnega tlaka (preeklampsija), predmenstrualni sindrom (PMS), boleči menstruaciji, menopavzni sindromi, hitremu utripu, povezanih z rakom na dojki  in cist na dojkah.
  • Včasih se je vitamin E uporabljal za zmanjšanje škodljivih učinkov zdravljenja kot dializa in sevanja. Uporablja se tudi za zmanjšanje nezaželenih stranskih učinkov zdravil, kot so izguba las pri ljudeh, ki so jemali doksorubicinom in pljučne škode pri ljudeh, ki jemljejo amiodaron.
  • Vitamin E se je včasih uporabljal tudi za izboljšanje telesne vzdržljivosti, povečanje energije, zmanjševanje škode mišic po vadbi in izboljšanju mišične moči.
  • Vitamin E se uporablja tudi pri sivi mreni, astmi, okužbami dihal, bolezni kože, staranju kože, opeklinah, cistični fibrozi, neplodnosti, impotenci, sindromomu kronične utrujenosti (CFS), peptične razjede, za nekatere dedne bolezni in za preprečevanje alergij.
  • V kozmetiki si vitamin E uporablja v kremah za preprečitev staranja in zaščito kože.


Kako deluje vitamin E?
Vitamin E je pomemben vitamin potreben za pravilno delovanje mnogih organov v telesu. Prav tako je antioksidant. To pomeni, da pomaga upočasniti procese, ki poškodujejo celice.

 

Priporočeno uživanje vitamina E.
Vitamin E se lahko uživa oralno ali sprejme preko kože. Priporočen dnevni odmerek za večino ljudi je je do 15 mg (za ženske cca 8 mg, za moške pa cca 10 mg) na dan in pri takem odmerku ne pride do nobenih stranskih učinkov.

Vitamin E je lahko nevaren v kolikor bi oralno zaužili previsoke odmerke. To lahko povzroči slabost, drisko, krče v trebuhu, utrujenost, slabost, glavobol, zamegljen vid, izpuščaje, modrice in krvavitve.

V nosečnosti in dojenju je priporočljivo uživanje vitamina E v varnih dnevnih odmerkih, najbolje da se ga zaužije skozi varno hrano. Se pa ga odsvetuje za uživanje v večjih količinah.


Doziranje vitamina E je lahko zavajajoče. Sedanje smernice kažejo priporočenega vnosa hrane (PDU) in zgornje dovoljene meje (UTL) za vitamin E v miligramih. Vendar pa je večina izdelkov še vedno označenih v mednarodnih enotah (IUS).

 

Podobni članki

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B so zelo pomembni za zdravje las, nohtov, kože in psihično počutje. Preverite, kat.."

Koencim Q10 - sovražnik staranju

Koencim Q10 - sovražnik staranju

Koencim Q10 velja za enega izmed najmočnejših antioksidantov, zaradi tega ščiti organizem pred škodl.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani