Različni kalkulatorji

Kaj je 5-HTP?

Kaj je 5-HTP?

5-HTP najpogosteje uporabljamo kot naravno prehransko dopolnilo in alternativo farmacevtskim antidepresivom. Preverite njegove prednosti tukaj!

Kaj je 5-HTP?

5-HTP (5-hidroksitriptofan) je kemični stranski proizvod protein in gradnik L-triptofana. Je naravna aminokislina, ki jo je možno narediti tudi na komercialen način iz semen afriške rastline (Griffonia simplicifolia), torej gre za naravno prehransko dopolnilo.

5-HTP je izredno pomemben pri biosintezi nevrotransmiterjev serotonina in melatonina. Uporablja se ga za zdravljenje motenj spanja, depresije, anksioznosti, migrene, napetosti, kopulzivnem prenajedanju, predmestrualnemu sindromu (PMS), pomanjkanju pozornosti, hiperaktivnosti...

 

Kako deluje?

5-HTP v možganih in centralnem živčnem sistemu, povečuje proizvodnjo serotonina. Serotonin lahko vpliva na spanec, apetit, temperaturo, spolno vedenje in občutek bolečine. Ker 5-HTP poveča sintezo serotonina, ki se uporablja za različne bolezni, igra pomembno vlogo pri depresiji, nespečnosti, debelosti in številnih drugih stanjih.

 

Učinkovitosti aminokisline 5-HTP

Glede učinka 5-HTP na posameznika je bilo opravljenih veliko raziskav. Večina raziskav je pokazala prednosti na področju zdravljenja depresije in zmanjševanje apetita, pozitivne rezultate pa je pokazalo tudi na zdravljenje nespečnosti, migrene, anksioznosti in hujšanje.

Učinkovitost 5-HTP se je pokazala podobno uspešna kot ostali klasični antidepresivi, le da so stranski učinki redkejši. Njegova glavna učinkovitost je dvigovaje seratonina v možganih. Zato 5-HTP najpogosteje uporabljamo kot naravno prehransko dopolnilo in alternativo farmacevtskim antidepresivom.

 

Prednosti uživanja 5-HTP

5-HTP in hujšanje - Nekatere študije kažejo, da 5-HTP pomaga pri izgubi teže, ki ga povzroči zmanjšanje apetita.

5-HTP in anksioznost - Glede na dejstvo, da je 5-HTP gradnik ali predhodnik-razpoloženja > serotonina, so znanstveniki raziskovali možne koristi 5-HTP na znižanje anksioznosti. Vendar ni dovolj dokazov, ki so trenutno na voljo za dokazovanje dejanske koristi 5-HTP na tem področju.

5-HTP in depresija - Zaradi serotonina, ki je znan po koristi pri zdravljenju depresije, igra 5-HTP pozitivno vlogo pri lajšanju negativnih simptomov depresije.

5- HTP in motnje spanjaNekatere raziskave kažejo, da v kolikor uporabljamo 5-HTP v kombinaciji z gama aminomasleno kislino (GABA) lahko pomaga ljudem do hitrejšega spanca.

5-HTP in migrena – Nekatere raziskave so potrdile učinkovitost 5-HTP za preventivo pri migrenah, če so ga zaužili v količinah od 400 do 600 mg na dan. Rezultati so bili, zmanjšana intenzivnost in trajanje migrene.

 

 

Pri uživanju 5-HTP bodite pozorni

Glede na dosedanje raziskave in literaturo je uporaba 5-HTP varen dodatek k prehrani. Vendar kljub temu odsvetujemo uživanje v kolikor:

  • Trpite za boleznimi ledvic, razjed ali imate resne težave z želodcem.
  • Ste noseči ali dojite.
  • Če uživate antidepresive, ki dvigujejo serotonin (npr. Prozac/Salipax (fluoksetin)), MAO inhibitorje, triciklične antidepresive.
  • Če uživate ali ste zaužili sredstvo proti bolečinam tramadol (Tramal tablete).
  • Če uživate sredstvo za lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni carbidopa oz. levodopa (Madopar tablete).
     

 

Najpogostejši neželeni učinki 5-HTP

Najpogostejši vendar zelo redki nezaželjeni učinki so:

  • driska, slabost ali bruhanje,
  • zgaga, plin ali napihnjenost,
  • zmanjšanje ali pomanjkanje apetita.

 

Za prve pozitivne učinke je potrebno uživati 5-HTP najmanj 2 tedna, pri nekaterih se lahko ta učinek pokaže že takoj.

 

Podobni članki

Motnje v spominu in nezmožnost koncentracije?

Motnje v spominu in nezmožnost koncentracije?

Motnje v spominu in nezmožnost koncentracije pogosto sovpadata z motnjami spanja, utrujenostjo in de.."

Vitamin D in 8 načinov kako zadovoljiti njegove potrebe

Vitamin D in 8 načinov kako zadovoljiti njegove potrebe

Vitamin D je bistvenega pomena za zdravje kosti in v boju proti depresiji. Preverite tukaj 8 načinov.."

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani