Članki in enciklopedije

Amigdalin (vitamin B17)

Amigdalin (vitamin B17)

Amigdalin (vitamin B17)

Amigdalin v resnici ni vitamin, saj nima enakih lastnosti kot drugi vitamini, tako pa ga je poimenoval Ernest T. Krebs mlajši. Spoznajte amigdalin in si preberite celoten opis...

Opis

Amigdalin (vitamin B17)

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Amigdalin, ki ga poznamo tudi pod imenom vitamin B17, ima v našem telesu pomembne funkcije. Raziskave so potrdile, da uničuje rakave celice, krepi imunski sistem in preprečuje nastanek rakavih celic.

V resnici ne gre za vitamin, saj nima enakih lastnosti kot drugi vitamini, tako pa ga je poimenoval Ernest T. Krebs mlajši, ki je predvideval, da rak v telesu nastane zaradi pomanjkanja določene snovi.  Snov, ki jo imenujemo amigdalin, je v resnici cianogeni glikozid, ki ga uradna medicina obravnava kot strupeno snov.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da naj bi pomanjkanje vitamina B17 povzročilo razvoj rakavih obolenj, vendar so mnenja o tem še danes precej deljena.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Največje količine amigdalina najdemo v mareličnih peškah, ki naj bi jih dnevno zaužili 5-7. Bolniki, ki se zdravijo zaradi raka, naj bi dnevno zaužili večje število mareličnih pešk, vendar ne več kot 35 dnevno.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Cianid je v velikih količinah strupen, zato se moramo pred pričetkom alternativnega zdravljenja posvetovati s strokovnjakom. Nekateri ljudje so  občutljivi na vitamin B17, zato se lahko soočijo z glavobolom in šibkostjo. Simptome naj bi odpravilo uživanje grenivk, limoninega, pomarančnega ali grozdnega soka.

 

Dober vir hranil:

Živila z visoko vsebnostjo amigdalina imenujemo nitrilozidi. Mednje uvrščamo semena, zrna in oreške.

Najbogatejši vir amigdalina je seme marelice. Vsebujejo ga tudi breskve in slive ter semena v češnjah in nektarinah. Izjema niso niti majhna semena v jabolkih, grozdju, jagodah, malinah in robidah.

Med zrni največ amigdalina vsebujejo prosa, ajda, ječmen in lan.

Izvrsten vir vitamina B17 pa so tudi grenki mandlji, indijski oreščki in oreščki makadamije.

 

Ali ste vedeli?

Študije so pokazale, da vitamin B17 pomaga povečati sposobnost telesa za boj proti raku. B17 to naredi z ustvarjanjem vodikovega cianida, ki se sprošča v telesna tkiva. Ta spojina nato napade in uniči rakave celice. Klinični testi so prav tako pokazali, da amigdalin dobro reagira z vitamini A, C, E, ki delujejo kot antioksidanti, z encimi trebušne slinavke in drugimi hranilnimi snovmi, z njihovo pomočjo pa naj bi celo uničeval rakave celice.

B17 naj bi prav tako zmanjševal bolečino, ki jo povzroča artritis. Dokazano je, da znižuje visok krvni tlak, okrepi imunski sistem in prispeva k ohranjanju splošnega zdravja.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.