Članki in enciklopedije

Beta karoten ali vitamin A?

Beta karoten ali vitamin A?

Beta karoten ali vitamin A?

Beta karoten je provitamin A, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Je zelo pomemben za oči, preprečuje staranje, krepi imunski sistem, in več.

Opis

Beta karoten najprej povežemo s korenjem, ki je znano naravno zdravilo za preprečevanje nočne slepote že iz zgodovine. Izvira iz Afganistana. Antični Grki in Rimljani so ga uporabljali kot zdravilo. V začetku 17. stoletja so v Evropi pričeli z gojenjem različnih sort korenja. Odkritje, da pa tudi vsebuje beta karoten je povečalo njegovo priljubljenost in je danes sestavina mnogih jedi.

 

Odkritje beta karotena je izzvalo tiho revolucijo v načinu gledanja na dodatke k prehrani. Vere v potencial korenja pa ni zamajal niti prihod številnih vitaminskih dodatkov. Zakaj? Poglejte na etikete vitaminskih dodatkov in presenečeno boste odkrili, da je beta karoten prisoten v najmanj 80% vseh vitaminskih dodatkih. Zakaj? Beta karoten je rastlinski proizvod (provitamin), ki se v telesu razgradi v dragoceni vitamin A.

 

Beta karoten je provitamin A, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ime »beta karoten« izhaja iz grške besede beta in latinske besede carota (korenje). Najdemo ga v rastlinah in sadju, kateremu dodaja rdeče-oranžni pigment. Največ ga najdemo v korenju, papaji, mangu, špinači, ohrovtu, marelicah, paradižniku in drugih podobnih vrstah sadja ali zelenjave.

 

Beta karoten je topen v maščobah, zato ga je zmeraj priporočljivo zaužiti s nekaj maščobe. Ko ga zaužijemo se v telesu počasi pretvori v vitamin A (retinol) v jetrih in deluje antioksidativno. Telo ga pretvarja po potrebi, v primerjavi z vitaminom A, ki lahko ob prevelikih odmerkih povzroči toksične učinke. Pri otrocih ta pretvorba ni tako obsežna kot pri odraslih, zato lahko pride do pomanjkanja vitamina A.

Nekatere študije so pokazale da ima Beta karoten:

 • sposobnost zavarovati DNA pred radikali,
 • zavira angiogenezo, proliferacijo in celično apoptozo,
 • ima sposobnost, da absorbira UV žarke in deluje kot zaščita za kožo ter spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina,
 • skupaj z vitaminov C in E, bakrom, cinkom in magnezijem upočasni napredovanje degenerativnega obolenja rumene pege.
 • nekatere epidemiološke študije so pokazale povezave med povečanim vnosom karotenoidov in zmanjšanjem tveganja za nastanek raka v nekaterih organih.

 

Vitamin A

Vitamin A oz. retinol je pomemben člen sinteze vidnega pigmenta – rodopsina, ki se nahaja v celicah mrežnice. Z uživanjem beta karotena ga lahko telo v telesu počasi pretvori v vitamin A.

 

Vitamin A je zelo pomemben za oči, med drugim pa tudi:

 • preprečuje staranje,
 • spodbuja imunski sistem,
 • deluje zaščitno pri nekaterih malignih boleznih,
 • pri zdravljenju številnih kožnih boleznih,

 

Pomanjkanje vitamina A

Pomanjkanje vitamina A je pogosto v predelih, kje ne uživaljo in predelujejo hrane z vitaminom A ali beta karotenom. Pomanjkanje pa se lahko kaže kot:

 • nočna slepota zaradi nezmožnosti obnove radopsina,
 • izsušitev oči (lahko vidne tudi bele pege v očeh),
 • vnetje kože in dovzetnost za različne okužbe,
 • otrditev sluznice v pljučih, črevesju in sečilih.

 

Presežek vitamina A

V primeru predoziranja beta karotena ali vitamina A se lahko kaže kot obarvanje kože v rumeno (sočasoma z prenehanjem izgine in ni nevarno), mehko blato, omotičnost, glavobol, bruhanje (po zaužiti hrani ki je vsebovala preveč vitamina A).

Najbolj varno je uživanje vitamin A preko beta karotena, ki se lažje absorbira ter nima stranskih učinkov. Lahko ga kupite stopljenega v palminem olju, v prahu, tabletah ali kapsulah.

V naravni lahko beta karoten zaužijete v vseh plodovih oranžno rdeče barve ter temno zelenim listnati zelenjavi.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.