Članki in enciklopedije

Jod

Jod

Jod

Pomanjkanje joda se najpogosteje pojavlja pri nosečnicah in v regijah, kjer so količine joda v tleh izjemno majhne, ljudje pa se tam prehranjujejo z lokalno pridelano hrano. Spoznajte jod in si preberite celoten opis...

Opis

Jod

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Jod je mineral, ki ga najdemo v nekaterih živilih. Telo ga nujno potrebuje za izdelavo ščitničnih hormonov, ki nadzirajo metabolizem telesa in številne druge pomembne funkcije. Telo ščitnične hormone potrebuje tudi za pravilno razvijanje kosti in možganov med nosečnostjo. Zagotavljanje zadostnih količin joda je pomembno v vseh starostnih obdobjih, še posebej pomembno pa je pri nosečih ženskah in pri dojenčkih.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Ker lahko jod v telo vnesemo z uživanjem hrane in pijač, je njegovo pomanjkanje zelo redek pojav. Pomanjkanje se pojavi pri ljudeh, ki ne uživajo jodirane soli (kar 70% gospodinjstev po vsem svetu uporablja jodirano sol). Pogosteje se pojavlja pri nosečnicah in v regijah, kjer so količine joda v tleh izjemno majhne, ljudje pa se tam večinoma prehranjujejo z lokalno pridelano hrano.

Pri nosečnicah lahko pomanjkanje joda trajno škodi plodu, saj upočasnjuje rast, prispeva k duševni zaostalosti in k zapoznelemu spolnemu razvoju.

Manj hudo pomanjkanje joda lahko pri dojenčku in otroku povzroči nižji IQ od povprečnega ter zmanjša sposobnost odraslih oseb za delo in jasno razmišljanje.

Prvi znak pomanjkanja joda je povečana ščitnica.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno  100 µg joda.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno  120 µg joda.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 140 µg joda.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 180 µg joda.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 200  µg joda.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 200  µg  joda.

Odrasle ženske in moški potrebujejo dnevno 180-200 µg joda na dan. Nosečnice ga potrebujejo 230 µg dnevno, doječe matere pa 260 µg dnevno.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Predoziranje lahko povzroči nastanek povečane ščitnice, vnetje ščitnice in razvoj raka na ščitnici.

 

Dober vir hranil:

Jod je naravno prisoten v nekaterih živilih, dodan pa je tudi soli, ki je označena kot »jodirana«. Priporočene dnevne količine joda si lahko zagotovimo z uživanjem:

  • Rib, kot sta trska in tuna, morskih alg, kozic in drugih morskih sadežev,

  • mlečnih izdelkov, kot so mleko, jogurt in sir,

  • izdelkov iz žitaric, kot so kruh in žita,

  • sadja in zelenjave, ki vsebujeta jod (odvisno od količine joda v tleh),

  • jodirane soli (predelana živila, kot so konzervirane juhe, skoraj nikoli ne vsebujejo jodirane soli).

  •  

Ali ste vedeli?

Jod skrbi tudi za lep videz kože, las in zob. Je pomemben element za nego las, saj lahko pomanjkanje tega minerala povzroči popolno izgubo las. Pospešuje rast las in povečuje moč lasnih mešičkov.  

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov