Članki in enciklopedije

Kaj so karotenoidi?

Kaj so karotenoidi?

Kaj so karotenoidi?

Karotenoide prepoznamo po njihovih značilnih oranžnih, rumenih ali rdečih pigmentih. Najdemo jih v številnih algah in rastlinah, izjema pa niso niti bakterije. Rastlinam pomagajo absorbirati svetlobno energijo za uporabo pri fotosintezi.

Opis

Karotenoide prepoznamo po njihovih značilnih oranžnih, rumenih ali rdečih pigmentih. Najdemo jih v številnih algah in rastlinah, izjema pa niso niti bakterije. Rastlinam pomagajo absorbirati svetlobno energijo za uporabo pri fotosintezi.  

V telesu delujejo kot antioksidanti, kar pomeni da ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, pred učinki staranja in celo pred nekaterimi kroničnimi boleznimi. Nekateri izmed njih se v telesu pretvorijo v vitamin A, ki je bistvenega pomena za vid ter za normalno rast in razvoj.

Človeški in živalski organizem ne proizvaja karotenoidov, zato jih v telo vnašamo izključno s prehrano.  Poznamo več kot 600 karotenoidov, med katerimi so najpogosteje omenjeni beta karoten, alfa karoten, lutein, zeaksantin, likopen in astaksantin.

 

Zakaj jih potrebujemo?

Kot antioksidanti so karotenoidi nujno potrebni za zaščito vida in imajo pomembno vlogo v boju proti poškodbami celic. Z nedavnimi študijami so ugotovili, da karotenoidi sodijo med najpomembnejše podpornike kardiovaskularnega sistema in moškega reproduktivnega zdravja. Likopen, ki ga najdemo v paradižniku (tudi v sadju in drugi zelenjavi) je povezan z ohranjanjem zdravih jeter, prostate, dojk, debelega črevesa in pljuč.

Nutricionisti, zdravniki in zdravstvene organizacije priporočajo prehrano z veliko antioksidanti, vključno s tistimi, pridobljenimi iz karotenoidov.

 

V nadaljevanju članka bomo natančneje opisali 5 izmed najpomembnejših koristi, ki jih prinaša vključevanje karotenoidov v vsakodnevno prehrano.

  1. Skrbijo za boljši vid. Se še spomnite, da so vam odrasli kot otroku govorili, da je potrebno za izboljšanje vida uživati korenje?  Izkazalo se je, da je ta izjava popolnoma resnična. Korenje je odličen vir karotenoidov, vključno z retinolom in pro-vitaminom A, ki preprečujeta nastanek degenerativne bolezni mrežnice.

Lutein in zeaksantin sta bistvenega pomena za oblikovanje leče in mrežnice očesa ter za zaščito vida v starostnem obdobju. Ker znižujejo količino modre svetlobe, ki poškoduje oči, pomagajo ohranjati zdrave očesne celice in upočasnijo nastanek oksidativnih poškodb, ki vodijo do izgube vida. Degeneracija makule je eden izmed najpogostejših vzrokov slepote pri starejših posameznikih.

  1. Skrbijo za kardiovaskularno zdravje. V študijah je bilo ugotovljeno, da karotenoidi učinkovito podpirajo zdravje srca in ožilja. Druga hranila, ki skupaj s karotenoidi skrbijo za zdravje srca in ožilja so tudi glutation, vitamin E in vitamin C.

  2. Delujejo proti tumorjem. Prezgodaj je, da bi rekli, da karotenoidi preprečujejo nastanek tumorjev. Vendar pa karotenoidi vsebujejo skupino metabolitov, ki preprečujejo razvoj tumorjev. Imajo tudi učinek na škodljive organizme in podpirajo delovanje imunskega sistema.

  3. Izboljšujejo plodnost pri moških. Antioksidativni učinek karotenoidov skrbi za zdravo spermo. Karotenoidi, vitamin C, vitamin E, selen, glutation in cink izboljšujejo možnost zanositve. Vsa hranila so izjemno lahko dostopna s prehrano. Vsebujejo jih sadje, zelenjava, oreščki in semena.

  4. Zdravje kože. Karotenoidi ščitijo kožo in tkiva pred vplivi toksinov iz okolja. Za podporo kože strokovnjaki priporočajo uživanje karotenoidov, ki se v organizmu pretvorijo v vitamin A.

Dokazano je, da so karotenoidi ojačevalci imunskega sistema. Imajo protivnetni učinek in nam pomagajo, da se ubranimo okužb ali drugih resnih bolezni.

Vitamin A je topen v maščobi, zato moramo živila z vsebnostjo vitamina A uživati v kombinaciji z maščobami (kokosovo ali olivno olje). Sekljanje in kuhanje zelenjave poveča vnos hranil in učinkovito porabo spojin v organizmu.

 

Preverite, kje se karotenoidi nahajajo

Karotenoidi se zagotovo nahajajo v oranžnem, rumenem in rdečem sadju in zelenjavi, kot so buče, korenje in paradižnik. Če želimo s hrano pridobiti beta karoten, moramo uživati predvsem korenje in buče, odlični viri pa so tudi špinača, sladki krompir in melone.

Paradižnik, lubenica in grenivke vsebujejo likopen. Temnozelena listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, vsebuje velike količine luteina in zeaksantina. V kolikor nimate vegetarijanskega ali veganskega načina prehrane lahko ta hranila pridobite tudi z uživanjem živalskih jeter in kokošjih jajc.

 

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani