Članki in enciklopedije

Kalcij

Kalcij

Kalcij

Pomanjkanje kalcija (hipokalciemija) se pogosto pojavi med staranjem (sprememba prehrane, hormonske spremembe pri ženskah, genetski dejavniki). Spoznajte kalcij in si preberite celoten opis...

Opis

Kalcij

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Kalcij je eden izmed pomembnejših mineralov v telesu, saj ga naše telo potrebuje v bistveno večjih količinah kot druge minerale. Naše telo shranjuje več kot 99% kalcija v kosteh in zobeh. Preostale vrednosti kalcija se nahajajo v krvi, mišicah in medcelični tekočini.

Telo potrebuje kalcij za širjenje in krčenje mišic in žil, za izločanje hormonov in encimov ter za pošiljanje sporočil preko živčnega sistema.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje kalcija (hipokalciemija) se pogosto pojavi med staranjem (sprememba prehrane, hormonske spremembe pri ženskah, genetski dejavniki). Pri običajnem pomanjkanju kalcija navadno ne pride do simptomov, le-ti pa se pojavijo v primeru hudega pomanjkanja kalcija:

  • Zmedenost ali izguba spomina,

  • mišični krči,

  • otrplost in mravljinčenje v rokah, obrazu in nogah,

  • depresija,

  • halucinacije,

  • lomljenje kosti.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 600 mg kalcija.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 700 mg kalcija.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 900 mg kalcija.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 1100 mg kalcija.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 1200 mg kalcija.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 1200 mg kalcija.

Odrasle ženske in moški potrebujejo dnevno 1000 mg kalcija.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Visoka vrednost kalcija v krvi povzroči stanje, ki ga imenujemo hiperkalciemija. Iz naravnih virov hrane je praktično nemogoče zaužiti prevelike količine kalcija, preveliko odmerjanje kalcijevih prehranskih dodatkov in dodatkov, ki povečajo absorpcijo kalcija v telesu (vitamin D) pa lahko povzroči resne neželene učinke.

Najpogosteje se pojavijo bolečine v želodcu, driska ali zaprtje, glavobol, slabost in bruhanje. Preveliko odmerjanje lahko v končni fazi povzroči tudi duševno zmedenost, nepravilen srčni utrip in visok krvni tlak.

 

Dober vir hranil:

Živila, bogata s kalcijem, so:

  • Mlečni izdelki, kot so mleko, jogurt in sir,

  • listnata zelena zelenjava,

  • ribe z mehkimi kostmi (konzervirane sardele in losos),

  • hrana, obogatena s kalcijem (žitarice, sokovi, sojine in riževe pijače, tofu).

 

Ali ste vedeli?

Kalcij nima pomembne vloge samo pri ohranjanju močnih kosti in zob, temveč nam pomaga vzdrževati tudi optimalno telesno težo.

Kalcij zmanjšuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa. Zavira rast polipov, ki lahko povzročijo nastanek raka. Zmanjšuje tveganje za razvoj adenomov in nemalignih tumorjev debelega črevesa. Naše telo absorbira vrednost kalcija, ki jo potrebuje, višek pa ostane v črevesju. Sodeč po raziskavah, se neabsorbiran kalcij iz črevesja veže na nosilce raka in jih tako izloči iz telesa. Študije so pokazale, da to velja za obe vrsti kalcija – tistega, ki se nahaja v živilih in tistega, ki ga v telo vnesemo s pomočjo prehranskih dopolnil.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov