Članki in enciklopedije

Arašidovo maslo (Arachis hypogea)

Arašidovo maslo (Arachis hypogea)

Arašidovo maslo (Arachis hypogea)

V študiji so raziskovalci ugotovili, da imajo ljudje, ki redno uživajo arašidovo maslo, za 27% manjše tveganje za nastanek kolorektalnega raka. Spoznajte arašidovo maslo in si preberite celoten opis...

Opis

Arašidovo maslo

Arašidovo maslo se pridobiva iz:

Ime rastline: 

Arašid ali zemeljski orešek

Latinsko ime rastline: 

Arachis hypogea

Druga imena za maslo: 

Kikirikijevo maslo

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Arašid je rastlina, ki lahko v višino zraste do 60 centimetrov. Prepoznamo jo po cvetovih rumene ali oranžne barve. Je stročnica, ki jo po svetu pridelujejo predvsem zaradi užitnih semen, v Sloveniji pa jo pridelujejo le redki posamezniki. Semena rastline se nahajajo v strokih, ki jih obiramo zelene, nakar jih posušimo.

Arašidovo maslo se pridobiva iz suhih, praženih arašidov, ki jih zmeljejo v kremasto teksturo. Pogosto vsebuje tudi druge sestavine, ki spremenijo okus in teksturo, kot so sol, sladila in emulgatorji, zato se pred nakupom prepričamo, da gre za 100% naravno arašidovo maslo brez dodanega sladkorja. Maslo je odličen vir ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov, poleg tega pa ne vsebuje holesterola.

Nekateri predpisi zahtevajo, da mora arašidovo maslo vsebovati vsaj 90% arašidov. Kvalitetno maslo prepoznamo po kremasti teksturi in prijetnem vonju po oreških. Ker je lahko grobo ali gladko mleto, so na trgu na voljo tudi masla, ki vsebujejo večje delce arašidov.

 

Uporaba masla:

Arašidovo maslo je prava kulinarična poslastica, ki pa ne ustreza vsem okusom. Strokovnjaki menijo, da se posamezniku po prvem okušanju maslo zdi zelo okusno ali pa ga zaradi nenavadnega okusa nikoli več ne uporabijo. Lahko ga namažemo na kruh in čezenj tudi marmelado, dodamo ga lahko v sendviče ali pa ga uporabimo pri pripravi peciv. Odlično je tudi v kombinaciji s palačinkami. Pogosto se dodaja tudi v sadne smoothije, saj vsebuje velike količine beljakovin in zdravih maščob. Kor prigrizek si lahko privoščimo košček sadja z žličko arašidovega masla.

Je odličen tudi kot podpora zdravemu hujšanju. Čeprav je maslo zelo kalorično, nam lahko v zmernih količinah pomaga ohranjati zdravo telesno težo in preprečuje nastanek debelosti.

 

Recepti:

Za pripravo omake iz arašidovega masla potrebujemo:

  • ¼ skodelice arašidovega masla,
  • 2 žlički sojine omake,
  • 1 žličko rjavega sladkorja,
  • 1 žličko svežega limoninega soka,
  • ¼ skodelice kokosovega mleka,
  • ¼ skodelice vode,
  • ščepec čilija (neobvezno).

 

V posodi zmešamo vse sestavine, vodo dodamo nazadnje. Sestavine segrevamo in mešamo na zmernem ognju. Ko se omaka zgosti, je pripravljena za uporabo. V hladilniku jo lahko hranimo največ 3 dni. Uporabimo jo kot prilogo k kuhani zelenjavi, piščančjemu mesu, govedini, kozicam, testeninam in kebabu.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V študiji, ki so jo nedavno opravili na Tajvanu, so ugotovili, da imajo ljudje, ki redno uživajo arašidovo maslo, za 27% manjše tveganje za nastanek kolorektalnega raka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.