Članki in enciklopedije

Avokadovo olje (Persea americana)

Avokadovo olje (Persea americana)

Avokadovo olje (Persea americana)

Študije kažejo, da nam lahko avokadovo olje pomaga pri zdravljenju parodontoze, prav tako pa nas ščiti pred nastankom bolezni dlesni. Spoznajte avokadovo olje in si preberite celoten opis...

Opis

Avokadovo olje

Avokadovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

Avokadovec

Latinsko ime rastline: 

Persea americana

Druga imena za olje:

Zeleno zlato

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Avokadovec je drevo, ki ga uvrščamo v družino lovorovk. Izvira iz Srednje Amerike in Mehike, v višino pa lahko zraste tudi do 20 metrov. Plod avokadovca se imenuje avokado – gre za sadež z eno samo koščico. Ima zeleno kožo, mesnato sredico in je hruškaste ali jajčaste oblike.

Avokadovo olje pridobivamo iz suhih sadežev, ki jih predhodno olupimo in jim odstranimo koščico. Sredico sadeža narežemo, koščke pa segrevamo pri temperaturi 130°C. Hladnemu stiskanju posušenih rezin sledi tudi filtriranje, zato je pridelava avokadovega olja precej zapleten proces. Takšno hladno stiskano olje je seveda nerafinirano, vendar pa v kozmetične namene pogosto pridelujemo tudi rafinirano avokadovo olje. Avokadovo olje vsebuje 25 esencialnih hranil, med katerimi so tudi pomembni vitamini in minerali.

Gre za eno izmed redkih jedilnih olj, ki ni pripravljeno iz semen rastline. Ekstra deviško avokadovo olje ima značilen okus in lahko prenaša zelo visoke temperature. Hladno stiskano avokadovo olje je zaradi vsebnosti karotenoidov in klorofila smaragdno zelene barve. Kot kulinarično olje ga lahko primerjamo z oljčnim oljem.

 

Uporaba olja:

Avokadovo olje je primerno za uporabo v kulinariki. Gre za olje, bogato z zdravimi maščobami, zato je odličen nadomestek drugih olj.

V kozmetične namene ga pogosto uporabljamo za nego kože in las. Vsebuje namreč za kožo izjemno pomemben vitamin E ter omega-3 in omega-9 maščobne kisline.

Primerno je za nego suhe in razpokane kože, nanesemo pa ga lahko kar neposredno na želene predele.

Če pripravljamo kreme ali mazila iz naravnih sestavin, lahko vanje brezskrbno dodamo tudi nekaj kapljic avokadovega olja.

 

Recepti:

Avokadovo masažno olje pripravimo tako, da k 90 ml avokadovega olja dodamo 10 g lanolina in nekaj kapljic dišavnega olja po lastni izbiri. V vreli vodni kopeli raztopimo lanolin, nakar mu primešamo avokadovo olje. Ko nastane bistra mešanica, odstavimo. Počakamo, da se zmes ohladi, nato pa ji dodamo še dišavno olje. Ohlajeno olje shranimo v temni steklenici.

Avokadovo olje lahko v kulinariki uporabimo kot nadomestek masla. Tako si lahko za zajtrk privoščimo rezino toasta z nekaj kapljicami avokadovega olja, po vrhu pa posujemo cimet.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Obstaja nekaj zanesljivih dokazov, da je avokadovo olje odlično sredstvo za ohranjanje zdravja ustne votline. Študije kažejo, da nam lahko avokadovo olje pomaga pri zdravljenju parodontoze, prav tako pa nas ščiti pred nastankom bolezni dlesni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.