Članki in enciklopedije

Bučno olje (Cucurbita)

Bučno olje (Cucurbita)

Bučno olje (Cucurbita)

Znano je, da nas bučno olje ščiti pred nastankom raka prostate, vendar pa je odlično tudi za ohranjanje njenega splošnega zdravja. Zmanjšuje velikost povečane prostate. Spoznajte bučno olje in si preberite celoten opis...

Opis

Bučno olje

Bučno olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

Buča

Latinsko ime rastline:

Cucurbita

Druga imena za olje:

/

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Buče so rod rastlin iz družine bučnic. Poznamo več vrst buč, ki so uporabne predvsem zaradi plodov, ki vsebujejo bučna semena. Lahko so trajnice (rastejo v sušnih območjih) ali pa letnice, ki zahtevajo neprestano oskrbo z vodo. Plodovi so različnih barv, ki običajno vključujejo zeleno, rumeno ali oranžno barvo in so lahko različno veliki. Udomačeni primerki lahko tehtajo tudi do 300 kilogramov.

Bučno olje je pridobljeno iz semen buče, običajno iz rodu Cucurbita pepo var. styrriaca. Gre za eno izmed kulinaričnih posebnosti Slovenije, še posebej Štajerske in Prekmurske regije. Pridobiva se s postopkom hladnega stiskanja. Bučna semena popražijo, nakar jih v preši stisnejo. 100% bučno olje prepoznamo po njegovi gostoti in temno zeleni barvi. V južnih predelih Štajerske se bučno olje uporablja že vse od 18.stoletja.

Olje je bogato z omega-3-6-9-maščobnimi kislinami, vsebuje pa kar 80 % nenasičenih maščobnih kislin.

 

Uporaba olja:

Bučno olje se uporablja v kulinarične namene. Najpogostejši način uporabe je njegova uporaba kot solatni preliv, čeprav ga lahko uporabimo tudi na druge načine. Tipičen slovenski solatni preliv je sestavljen iz bučnega olja in kisa. Uporabljamo ga lahko tudi za popestritev okusa sladic – v kombinaciji z vanilijevim sladoledom je zares odlično. V Avstriji in Sloveniji ga pogosto dodajamo tudi k bučnim juham. Olje ni primerno za segrevanje, saj bi s tem uničili njegove esencialne maščobne kisline.

V zadnjih nekaj letih je zabeležena tudi uporaba bučnega olja v kozmetične namene. Iz hladno stiskanega bučnega olja je mogoče izdelati mila za nego kože in balzam za ustnice.

 

Recepti:

Za okusen solatni preliv iz bučnega olja potrebujemo:

  • 2 ½ žlici olivnega olja,
  • 1 žlico balzamičnega kisa,
  • ½ žlice gorčice,
  • ½ žlice medu,
  • 1 žlico bučnega olja,
  • 1 ščepec soli.

 

Vse sestavine dobro premešamo v majhni skledi. Po vrhu pripravljene solate lahko posujemo tudi nekaj bučnih semen.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Bučno olje nam lahko pomaga ohraniti zdravje prostate. Znano je, da nas bučno olje ščiti pred nastankom raka prostate, vendar pa je odlično tudi za ohranjanje njenega splošnega zdravja. Zmanjšuje velikost povečane prostate, zlasti v primeru benigne hiperplazije prostate.

Njegove zdravilne lastnosti se ne končajo s prostato. Olje iz bučnih semen nam namreč lahko pomaga izboljšati spomin, vsebnost triptofana pa nam lahko pomaga pri zdravljenju anksiozne motnje. Olje nam lahko pomaga pri odpravljanju nespečnosti.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.