Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Eterično olje sivke (Lavandula)

Eterično olje sivke (Lavandula)

Sivkino eterično olje ima tudi antiseptične lastnosti, zaradi česar je primerno za obravnavanje poškodb, kot so urezi. Spoznajte eterično olje sivke in si preberite celoten opis...

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke se pridobiva iz:

Ime rastline:

 Sivka

Latinsko ime rastline:

 Lavandula

Druga imena za olje:

 /

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Sivka je rod, ki vključuje kar 47 vrst cvetočih rastlin iz družine ustnatic. Prepoznamo jo po značilnih vijoličasto obarvanih cvetovih, ki rastejo v socvetjih in imajo izjemno prijeten vonj. Rastlina cveti v poletnih mesecih, stebla pa lahko v višino dosežejo tudi do 40 centimetrov. V večini primerov gre za enoletnice.

Eterično olje sivke se pridobiva iz cvetov oziroma cvetnih vršičkov s postopkom parne destilacije. Kvalitetno sivkino olje prepoznamo po prijetnem, intenzivnem cvetnem vonju, barva eteričnega olja pa je običajno bledo rumena. Nekatera eterična olja sivke so brezbarvna. Za pridelavo olja morajo biti cvetovi oziroma cvetni vršički zdravi in nepoškodovani.

Natančna sestava eteričnega olja sivke se razlikuje glede na posamezno vrsto rastline, vendar so tovrstna eterična olja sestavljena predvsem iz  monoterpenoidov. V zmernih količinah je prisoten tudi 1,8-cineol. Olja sivke običajno vsebujejo več kot 100 spojin, vendar vse v izjemno majhnih količinah.

 

Uporaba olja:

Eterično olje sivke nam pomaga pri odpravljanju stresa in napetosti. Vdihovanje sivkinega vonja nas lahko pomiri in celo odpravi glavobol. Z njim si lahko pomagamo tudi pri težavah z nespečnostjo in sicer tako, da na blazinico nakapljamo nekaj kapljic eteričnega olja. Primerno je tudi za lajšanje težav s kožo, predvsem pikov žuželk, saj dokazano zmanjšuje srbečico in kožo pomirja. Če se soočamo z bolečinami, lahko na predel bolečine nanesemo 2-3 kapljice eteričnega olja sivke.

Sivkino eterično olje ima tudi antiseptične lastnosti, zaradi česar je primerno za obravnavanje poškodb, kot so urezi. Na poškodovano mesto nakapljamo nekaj kapljic sivke. Tako bomo ustavili krvavitev, očistili rano in ubili bakterije.

 

Recepti:

Za pripravo pršila s sivkinim oljem, ki ga lahko uporabimo kot parfum ali kot sredstvo za pomirjanje pred spanjem, potrebujemo:

  • Temno steklenico s pršilom,
  • 1 žličko olja nepozebnika,
  • 15-20 kapljic eteričnega olja sivke,
  • 60 ml destilirane vode.

 

Vse sestavine združimo v pripravljeni posodi, ki jo dobro zapremo in premešamo. Pršilo lahko popršimo po oblačilih ali blazini oziroma posteljnini.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Eterično olje sivke pomirja tudi razdražen želodec. Ker sivkino olje ni primerno za uživanje, ga je potrebno uporabiti  zunanje. Če se pogosto soočate s slabostjo, na dlan ali oblačila, ki jih trenutno nosite, popršite manjšo količino pršila, ki vsebuje sivko. Na roke lahko nanesete tudi čisto eterično olje (nanos na oblačila ni primeren, saj bi na njih lahko ostal madež).

 

Podobni članki

Avokadovo olje  (Avocado persea americana)

Avokadovo olje (Avocado persea americana)

Študije kažejo, da nam lahko avokadovo olje pomaga pri zdravljenju parodontoze, prav tako pa nas šči.."

Arganovo olje (Argania spinosa)

Arganovo olje (Argania spinosa)

Maročani arganovo olje tradicionalno uporabljajo za pripravo kozmetike, saj gre za zelo vlažilno olj.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani