Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

14. teden nosečnosti

14. teden nosečnosti

4. teden predstavlja začetek čisto novega obdobja – drugega trimesečja nosečnosti. Plod lahko v tem tednu sesa palec in naredi različne grimase. Spoznajte 14. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

14. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 14. tednu?
14. teden predstavlja začetek čisto novega obdobja – drugega trimesečja nosečnosti. Plod lahko v tem tednu sesa palec, naredi različne grimase, se namršči in celo urinira. Ledvice ploda proizvajajo urin, ki se sprošča v amniotsko tekočino okrog njega in tako bo ostalo vse do rojstva otroka. Če boste imeli srečo, ga boste lahko med ultrazvočnim pregledom opazovali, kako sesa palec. Plod je v tem tednu tudi precej večji, njegovo telo pa prične rasti hitreje od glave. Vrat je v tem tednu že bolj izrazit. Do konca tega tedna bodo v dolžino zrastle tudi roke in bodo tako postale sorazmerne z velikostjo preostalega dela telesa. Noge bodo za rast potrebovale še nekaj časa.


V 14. tednu se pričnejo iz lasnih mešičkov razvijati puhaste dlačice, ki jim pravimo lanugo. Do poroda dlačice običajno izginejo, na koži pa ostane oljnat lošč, ki olajša porod. Jetra v 14. tednu pričnejo proizvajati žolč, kar je znak, da plodovo telo pravilno deluje. Vranica prične sodelovati pri proizvodnji rdečih krvnih celic. Čeprav mati še vedno ne čuti premikanja ploda, so roke in noge v 14. tednu precej bolj prožne in aktivne.


Kako se spremeni življenje ženske?
Dobrodošli v drugem trimesečju! Energija se počasi vrača, prsi se zdijo manj napete, motnje razpoloženja pa pri številnih nosečnicah popolnoma izginejo, čeprav le začasno. Žal se nekatere posameznice tudi v začetku drugega trimesečja ne počutijo nič bolje kot sicer.


Vrh maternice je malo nad sramno kostjo. Začetek drugega trimesečja je čas, v katerem se pojavijo določene skrbi, zato se je dobro psihično pripraviti na dogodke, ki so pred nami.


Je plod fant ali dekle?
Zahvaljujoč ultrazvoku in prenatalnim testiranjem je danes precej lažje ugotoviti spol otroka. Pa si pravzaprav sploh želite izvedeti, katerega spola je otrok, preden le-ta priveka na svet? Kar 64% vseh nosečnic se želi seznaniti s spolom svojega otroka v času nosečnosti, ostale pa si bolj želijo presenečenja.

Mnoge so prepričane, da gre v obeh primerih za veliko presenečenje, ne glede na to, če spol izvemo med ultrazvočnim pregledom ali med porodom. Druge se strinjajo, da je najboljša pot tista »staromodna«, torej počakati do samega poroda, ki bo razkril spol. 


Seveda imata oba načina svoje prednosti in slabosti, ki jih je dobro preučiti, preden sklenemo končno odločitev. Če še ne želite izvedeti, katerega spola je plod, to zdravstvenemu delavcu jasno povejte.

 

  • Mnoge ženske pravijo, da se čutijo bolj povezane s plodom, ko poznajo spol.
  • Če poznamo spol, lahko pripravimo ožji seznam imen za otroka.
  • Če poznamo spol, lahko vnaprej kupimo primerna oblačila, predmete in ostalo opremo za otroka.

 

Kaj pa, če počakamo na porod?

  • Če spol otroka za vas oziroma vašega partnerja ni ključnega pomena, se bomo lahko tej temi še nekaj časa uspešno izogibali.
  • Tako ženska, kot tudi partner in vsi ostali družinski člani bodo na dan poroda doživeli veliko presenečenje.
  • Če želite, da vaš bodoči otrok nosi obleke nevtralnih barv, ki ne določajo spola, imate tako več možnosti, da vam bodo prijatelji in družinski člani za otroka podarili prav takšne obleke.
  • Če že imate nova oblačila za fantka ali dekle, na njih pustite cene, da jih boste lahko po potrebi zamenjali.

 

Če še niste pričeli z redno telesno aktivnostjo,  je sedaj pravi čas zanjo. Lahko se pridružite skupini, v kateri skupaj telovadijo samo nosečnice, saj boste tako prejeli ogromno motivacije. Vadba je odličen način za povezovanje in podporo, poleg tega pa lahko spoznamo nove prijateljice. Odločite se za vadbo v vodi, jogo, pilates, hojo ali ples – vadba naj bo prilagojena nosečnicam. 

 

Podobni članki

15. teden nosečnosti

15. teden nosečnosti

Čeprav veke še vedno pokrivajo oči, lahko zdaj plod zaznava svetlobo. Če bi proti trebuhu posvetili .."

13. teden nosečnosti

13. teden nosečnosti

Telo v rasti počasi pričenja dohitevati glavo. Če je plod deklica, ima zdaj v jajčnikih več kot 2 mi.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani