Članki in enciklopedije

Imate alergijo na hrano?

Imate alergijo na hrano?

Imate alergijo na hrano?

Alergije so postale stalnica v modernem svetu, zato je zelo pomembno, da jih čim prej odkrijemo in ugotovimo vzrok nastanka. Že poznate stranske učinke?

Opis

V modernem svetu je vedno več alergij, zato je zelo pomembno, da jo čim prej odkrijemo in ugotovimo vzrok.

 
Alergije na hrano so pogoste – in pogosto napačno razumljene. Veliko krat se ljudje izogibajo in preprečujejo vse vrste hrane, na kar se izkaže, da na polovico jedi sploh niso alergični.
Nekateri starši nikoli ne posumijo, da je mogoče narobe kaj s hrano, ko se njihovi otroci znajdejo na urgenci ali dobivajo blage simptome, kot so ekcemi. Ti pa se ne izboljšajo dokler družina ne izloči določene alergene hrane.
 

 


Najpogostejša hrana, ki povzroča alergijo
Alergija na hrano se lahko pojavi, ko občutljiva oseba poje, vdihne ali pride v stik z zelo majhno količino nekaterih živil. Te v telesu reagirajo na tako imenovane alergene, ki so lahko zelo blagi ali celo smrtonosno nevarni.


Alergija na hrano postaja vse bolj pogosta. Najhujše primere so v zadnjih 10 letih beležili zaradi uživanja arašidov ali orehov.
 
Pri otrocih so najpogostejše alergije na živila, zaradi uživanja:

  • kravjega mleka, kokošjih jajc, arašidov, lupinarjev, soje, pšenice.

 
Pri odraslih so najpogostejši alergije hrane na živila:

  • arašidi, lupinarji, ribe (kot so kozice, rakovice in jastoga), mehkužci (kot so školjke, ostrige in dagnje), sadje, zelenjava.

 


Najpogostejši simptomi alergije
Simptomi se ponavadi pojavijo šele po tem, ko pričnemo uživati, vdihovati ali prihajati v stik z živilom.


Najpogostejši simptomi alergij vključujejo:

  • pordelost kože,
  • koprivnico,
  • srbečo kožo,
  • otečene ustnice ali veke,
  • stiskanje v grlu,
  • sopenje,
  • težave z dihanjem,
  • kašelj,
  • bruhanje ali drisko.

 


Kaj narediti v primeru simptomov? Testiranje?
Če vi ali vaš otrok dobi podobne simptome po obroku, je primerno, da opravite test na alergije.
Vendar na žalost včasih kožni ali krvni testi niso dovolj. Težava je v tem,  da so testi na alergijo, na hrano zelo občutljivi. To pomeni, da veliko krat ugotovijo vrsto na katero ste alergični, ne pa tudi na točno specifično hrano. Zato so testi za alergije večkrat pozitivni. Najboljši način, da ugotovite na kaj ste alergični je, da si v primeru simptomov zapišete kaj ste zaužili v zadnjih urah.

Najboljše zdravljenje alergije je, da se izogibate hrani na katero ste alergični.

Nasvet: ena izmed rešitev v primeru zaužitja živila na katerega ste alergični je, da nosite medicinsko zapestnico, na kateri je navedeno na kaj ste alergični. Prav tako zmeraj opozorite kuharja  v restavraciji, da ste alergični na določeno živilo oz. se prepričajte, da obrok ne vsebuje tega živila.
 
Veliko alergij je takšnih, ki čez čas izginejo oz. lahko postanejo ljudje nanj manj občutljivi. Na primer: veliko otrok je alergičnih na kravje mleko, kokošja jajca, pšenico, sojo itd.. Vendar z odraščanjem niso več občutljivi na ta živila.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov