Članki in enciklopedije

Nektarina (Prunus persica)

Nektarina (Prunus persica)

Nektarina (Prunus persica)

Kot odličen vir vitamina C, antioksidanta, lahko nektarine pomagajo pri preprečevanju nastanka prostih radikalov, ki povzročajo raka. Spoznajte nektarino in si preberite celoten opis ...

Opis

Nektarina

 

Latinsko ime:

Prunus persica

Uporabni del:

Sadež

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Nektarina je v resnici vrsta breskve, ki je na podlagi naravne mutacije izgubila gen, ki povzroči nastanek dlakave površine kože. Gre za listopadno drevo, ki obrodi užitno, sočno sadje. Začetek gojenja nektarine se je pričel v Perziji, nakar je bila rastlina prenesena tudi v Evropo. Uvrščamo jo v rod Prunus, ki vključuje tudi češnje, marelice in slive. Breskev in nektarina torej v resnici prihajata z iste rastline, komercialno pa ju štejemo kot popolnoma različni vrsti sadeža. Sadeža med seboj razlikujemo predvsem po površini kože, saj ima nektarina gladko kožo, breskev pa ima na zunanji površini majhne dlačice. Oba sadeža vsebujeta belo ali rumenkasto obarvano sredico. Nektarine z belo sredico so po okusu bolj sladke, medtem ko rumena sredica vsebuje kislino. V Sloveniji nektarine in breskve odlično uspevajo na Primorskem.

Nektarine izvirajo s Kitajske, kjer so veljale za najljubše sadje cesarjev, prvič pa so bile omenjene v kitajskih besedilih iz 10. stoletja. Perzijci (današnji Iranci) so nektarine predstavili Rimljanom kot »perzijsko jabolko«, Evropi pa jih je predstavil Aleksander Veliki.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Nektarine so vsestransko uporaben sadež. Lahko ga uživamo svežega, ga dodamo poletnim sadnim solatam, iz njih pripravimo marmelado, sladoled, limonado, sok, kompot, ...

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Nektarine so vir naravnega vitamina C, ki lahko vpliva na stanje naše kože. Preprečuje pojavnost gub, zmanjšuje opaznost že razvitih gub, izboljša celotno strukturo kože in pomaga pri preprečevanju poškodb kože, ki jih povzročata močno sonce in onesnaževanje zraka. Vitamin C ima ključno vlogo pri nastanku kolagena, podpornega sistema naše kože.

Nektarine vsebujejo veliko vlaknin. Študije kažejo, da imajo diabetiki tipa 1, ki se držijo diete z visoko vsebnostjo vlaknin, nižjo raven glukoze v krvi. Pri diabetikih tipa 2 se je izboljšal nivo sladkorja v krvi, lipidov in ravni inzulina. Ena srednje velika nektarina vsebuje 2 g vlaknin.

Vsebnost vlaknin, kalija, vitamina C in holina v breskvah podpira zdravje srca. Povečanje vnosa kalija skupaj z zmanjšanjem vnosa natrija je najpomembnejša prehranska sprememba, s katero vplivamo na zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Visok vnos sadja in zelenjave je povezan tudi z zdravo kožo in lasmi, večjo količino energije, manjšo telesno težo in manjšo nevarnostjo smrtnosti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Kot odličen vir vitamina C, antioksidanta, lahko nektarine pomagajo pri preprečevanju nastanka prostih radikalov, ki povzročajo raka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov