Članki in enciklopedije

5. teden nosečnosti

5. teden nosečnosti

5. teden nosečnosti

V tem času se lahko pojavi občutek nelagodja. Mnoge ženske poročajo o vnetih prsih, utrujenosti in pogostem uriniranju. Pojavi se lahko jutranja slabost. Spoznajte 5. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

5. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 5. tednu?
Globoko v maternici zarodek raste z veliko hitrostjo. V tem obdobju je velik za sezamovo seme in ni podoben človeku. Sestavljajo ga trije sloji – ektoderm, mezoderm in endoderm. Vsi sloji bodo kasneje oblikovali tkiva in organe.


Nevralna cevka, iz katere se bodo razvili možgani, hrbtenjača, živci in hrbtenica, se prične razvijati v sloju, imenovanem ektoderm. Ta plast bo prav tako odgovorna za razvoj kože, dlak, nohtov, lojnic in znojnic ter zobne sklenine.


Srce in cirkulacijski sistem se razvijeta iz srednjega sloja, ki mu pravimo mezoderm. V tem tednu se zarodkovo drobceno srce prične ločevati v komore in črpati kri. Mezoderm je odgovoren za razvoj mišic, hrustanca, kost in podkožnega tkiva.


Endoderm je odgovoren za razvoj pljuč, črevesja in sečil, pa tudi ščitnice, jeter in trebušne slinavke. V tem času posteljica in popkovina pričneta opravljati svojo nalogo.


Kako se spremeni življenje ženske?
V tem času se lahko pojavi občutek nelagodja. Mnoge ženske poročajo o vnetih prsih, utrujenosti in pogostem uriniranju. Pojavi se lahko jutranja slabost, ki je sicer pogostejša v prihodnjih tednih nosečnosti.


Okolica še ne bo opazila sprememb. Ženske se v tem času lotijo telesne aktivnosti, saj se kasneje pojavita slabost in utrujenost, zato je takrat vadba otežena. Vadba pomaga razviti moč in vzdržljivost, ki sta potrebni za prenašanje dodatne teže s seboj. Vadba prav tako pomaga lajšati morebitne bolečine, lajša stres in izboljšuje počutje.

 
Ženske, ki med nosečnostjo redno telovadijo, se po porodu lažje vrnejo k teži, ki so jo imele pred nosečnostjo. Vadba mora biti varna, zmerna, a kljub temu naj bo to dejavnost, v kateri nosečnica uživa. Odlična izbira sta hitra hoja in plavanje. Če je mogoče, naj se v vadbo vključi tudi partner.


Kako vzdrževati zdravo nosečnost?
Zgodnji meseci nosečnosti so ključnega pomena za zdravo rast in razvoj otroka. Nekaj ključnih korakov lahko nosečnici pomaga zaščiti tako svoje, kot tudi otrokovo zdravje. Že pred porodom so potrebni redni pregledi, saj je dobra prenatalna oskrba bistvenega pomena za zdravje nosečnice in otroka. Ob prvem prenatalnem obisku (običajno okrog 8. tedna nosečnosti) bo ženska pregledana z namenom odkrivanja določenih stanj, ki bi lahko povzročila zaplete.
Priporočljivo je jemanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo folne kisline, železa in kalcija, saj nosečnice potrebujejo bistveno več teh hranil. Z vitamini prav tako ni smiselno pretiravati, saj se lahko pojavijo novi zapleti. 


Ključnega pomena je, da ženska dobi dovolj folne kisline že takrat, ko želi zanositi in v prvem tromesečju nosečnosti. Tako zmanjšamo tveganje za razvoj defektov nevralne cevi, kot je spina bifida. 


Nosečnica naj se o jemanju zdravil posvetuje s svojim zdravnikom. Veliko zdravil, tudi tistih, ki se dobijo brez recepta, ni varnih za uživanje med nosečnostjo. Če nosečnica jemlje katero koli zdravilo za lajšanje kroničnih težav, naj se pred nadaljevanjem jemanja obvezno pogovori s svojim zdravnikom. 


Prenehanje kajenja je prav tako ključnega pomena. Kajenje povečuje tveganje za nastanek številnih težav, vključno s splavom in prezgodnjim porodom. Prav tako kajenje upočasni rast ploda in poveča tveganje za mrtvorojenost. Nekatere raziskave so povezale kajenje pri nosečnicah z zajčjo ustnico pri otrocih. Nikoli ni prepozno, da prenehamo s škodljivimi razvadami. Z vsako cigareto, ki je ne pokadimo, dajemo plodu več možnosti, da ostane zdrav. Razmisliti je potrebno o odvajanju od kajenja med nosečnostjo.


Prenehanje uživanja alkohola je nekaj, kar bi morala storiti vsaka nosečnica. Uživanje alkohola med nosečnostjo povečuje tveganje za nizko porodno težo ter za težave otroka pri učenju, govoru, ohranjanju pozornosti in koncentracije. Otroci alkoholikov so pogosto hiperaktivni. Že zelo majhna količina alkohola v nosečnosti lahko povzroči resne težave, zato se je alkoholu bolje popolnoma odpovedati.


Dom in službeno okolje naj bosta varna za nosečnico, ki ne sme biti izpostavljena kemikalijam, težkim kovinam, kot sta svinec in živo srebro ter biološkim sredstvom in sevanjem.


Nekateri čistilni proizvodi, pesticidi, topila in svinec v pitni vodi iz starih cevi so prav tako škodljivi. Nevarnostim na delovnem mestu in v domačem okolju se je potrebno izogniti.


V tem času se je smiselno pogovoriti z babico. Nosečnica naj si pripravi seznam vprašanj, na katera si mora priskrbeti odgovore. Potreben je pogovor s sorodniki, saj bo zdravnik želel vedeti, ali se v družini pojavljajo kronična oziroma genetska obolenja.
V 5. tednu je pravi čas, da nosečnica pridobi odgovore na vsa svoja vprašanja in se tako prične pripravljati na prihod novega člana. 
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.