Članki in enciklopedije

Rakitovec (Hippophae rhamnoides)

Rakitovec (Hippophae rhamnoides)

Rakitovec (Hippophae rhamnoides)

Morska krhlika ali rakitovec je rastlina z edinstveno maščobno kislino, ki skrbi za kakovost las, kože, nohtov, zdravje možganov in želodca. Preverite.

Opis

Rakitovec

 

Latinsko ime:

Hippophae rhamnoides

Druga imena:

Morska krhlika, navadni rakitovec

 

Rakitovec je rastlina z oranžno obarvanimi jagodami, ki vsebuje edinstveno maščobno kislino. Je edina znana rastlina, ki vsebuje vse štiri esencialne maščobne kisline. Študije kažejo, da omega-7-maščobne kisline prispevajo k zdravi koži, nohtom in lasem, krepijo kardiovaskularno funkcijo, spodbujajo zdravje možganov in izboljšajo gastrointestinalno zdravje. Plodovi in semena rakitovca vsebujejo veliko antioksidantov. Rakitovec se uporablja za zdravljenje ran, opeklin, ekcemov in razjed na sluznici. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje abscesov, pljučnih bolezni, kašlja, prehlada, vročine, vnetij, zaprtja, tumorjev in ginekoloških obolenj.


Študije kažejo, da rakitovec poleg esencialnih maščobnih kislin vsebuje tudi karotenoide, tokoferole in fitosterole. Vsebuje tudi alfa in beta karotene, likopen, kriptoksantin, zeaksantin in astaksantin.


Adaptogene lastnosti: Raziskave kažejo, da jemanje izvlečka rakitovca izboljša hormonalno-metabolični status v organizmu, ki je pod vplivom stresa. Prav tako je rakitovec normaliziral funkcijo nevro-endokrinološkega sistema z
vplivanjem na proizvodnjo glukokortikoidov in s povečanjem občutljivosti hipotalamusa.


Zdravje srca in ožilja: Bogata koncentracija nenasičenih maščobnih kislin, fitosterolov, karotenoidov in flavonoidov v semenih rakitovca ima pozitivne učinke na srčno-žilni sistem.


Možganski edem predstavlja velik problem pri poškodbah centralnega živčnega sistema, kot so možganska kap, poškodbe glave in višinske bolezni. Semena rakitovca ščitijo pred hipoksijo.

 

Redno uživanje rakitovih jagod zmanjša raven C-reaktivnega proteina, povezanega z vnetji, diabetesom in boleznimi srca.


Zdravilni učinki za kožo: Rastlinski karotenoidi v rakitovcu ščitijo pred poškodbami prostih radikalov in sončno svetlobo. Zaščitijo nas pred UV svetlobo in povečujejo pigmentacijo kože.


Odmerjanje


Na voljo je več razredov olja rakitovca. Nizko razredna olja se uporabljajo predvsem v kozmetični industriji, medtem ko so višji razredi primerni za uživanje. Bolj koncentrirana olja vsebujejo večje število karotenoidov.

Pri uživanju olja je pomembno, da izberete najvišji razred in da upoštevate tudi svežino proizvoda. Rakitovo olje je varno za uporabo in ga telo dobro prenaša, v kolikor se uporablja v okviru priporočenega dnevnega odmerka, t. j. 1–3 ml koncentriranega olja.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov