Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Kako ukrepati v primeru gripe in prehlada pri otrocih?

Kako ukrepati v primeru gripe in prehlada pri otrocih?

Gripa je virusna nalezljiva bolezen, ki izbruhne nenadoma in se zelo hitro prenaša, prehlad pa je najpogostejše obolenje, ki se pojavlja pri otrocih.

Kako ukrepati v primeru gripe in prehlada pri otrocih?


Gripa je virusna nalezljiva bolezen, ki izbruhne nenadoma in se zelo hitro prenaša, prehlad pa je najpogostejše obolenje, ki se pojavlja pri otrocih. Vaš otrok ima vneto grlo, kašlja in ima vročino. Gre za gripo ali za prehlad? Velikokrat je razliko med obema obolenjema težko prepoznati, v osnovi pa velja, da so simptomi gripe precej hujši od simptomov prehlada. Kadar se simptomi pojavijo nenadoma, je prisotna vročina, otrok nima energije, toži, da ga boli glava, ima slabši apetit in občuti bolečino v mišicah, je razlog za težave najverjetneje gripa.


Kdaj se je potrebno dogovoriti za obisk pri zdravniku?
Če ste v dvomih, ali gre za prehlad oziroma gripo, se posvetujte s pediatrom. Če se otrokovo stanje slabša, ima težave z dihanjem, visoko vročino, glavobol, vneto grlo in je zmeden, je potrebno poiskati pomoč zdravnika.


Kako zdravimo gripo in kako prehlad?
Tako gripa, kot tudi prehlad, se v večini primerov zdravita doma, pri čemer je potrebno otroku ponuditi dovolj tekočine v obliki vode ali čaja in ga spodbujati k počitku. V hujših primerih bo zdravnik predpisal protivirusno zdravilo, sicer pa je zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov.


Kaj lahko storimo kot starši?

  • Ključnega pomena je preprečevanje prehlada in gripe. Otrokom predstavimo pomembne ukrepe na področju higiene, kot je redno umivanje rok, saj lahko tako preprečimo širjenje prehlada in gripe.
  • Otroka lahko cepimo.
  • Če ima vaš astmo ali drugo bolezen, pokličite zdravnika takoj, ko se pojavijo simptomi gripe. Protivirusna zdravila učinkujejo le, če jih zaužijemo v 48 urah po pojavu simptomov gripe.
  • V prostor namestimo vlažilec zraka ali na radiator položimo mokro krpo, saj bomo tako preprečili zamašitev nosu in otroku olajšali dihanje.

 

Najboljša preventiva je dober imunski sistem
Da bi okrepili otrokov imunski sistem, poskrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano z veliko sadja in zelenjave. Če je otrok neješč, mu vitamine, minerale in druga pomembna hranila ponudimo v obliki prehranskih dopolnil, ki jih je zaradi primerne oblike in prijetnega okusa enostavno zaužiti. Imunski sistem lahko okrepimo s pomočjo matičnega mlečka in ameriškega slamnika.
 

Podobni članki

Prva pomoč pri zamašenem nosu

Prva pomoč pri zamašenem nosu

Če pride do zamašenega nosu pri otroku, mlajšem od 3 let, lahko čiščenje za starša predstavlja pravi.."

Prehlad pri otrocih

Prehlad pri otrocih

Prehlad povzročijo virusi, ki okužijo nos, grlo in sinuse. Obolenja so najpogostejša jeseni in pozim.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani